Hlavní obsah

Mercedes-Benz dokončil odchod z Ruska, prodal svůj podíl ve společnosti Kamaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z ruského trhu odešla další západní automobilka. Společnost Mercedes-Benz tento měsíc získala všechna potřebná povolení a prodala svůj podíl v ruské společnosti Kamaz, vyrábějící nákladní vozy.

Foto: Mercedes-Benz

Logo společnosti Mercedes-Benz

Článek

Německá automobilka Mercedes-Benz prodala 15procentní podíl v největším ruském výrobci nákladních vozů Kamaz. Stala se tak dalším západním podnikem, který dokončil odchod z Ruska po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Automobilka Mercedes-Benz uvedla, že transakci dokončila tento měsíc po získání všech potřebných regulačních povolení. Nesdělila však finanční podmínky transakce ani jméno kupce.

Ruský automobilový průmysl byl do značné míry závislý na investicích, vybavení a součástkách ze zahraničí. Tvrdě ho tak zasáhly dopady západních sankcí zavedených kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Společnost Kamaz patří mezi ruské podniky, které jsou terčem sankcí ze strany Spojených států a Evropské unie.

V reakci na ruský útok na Ukrajinu se z Ruska stáhla už řada západních podniků. Některé západní automobilky prodaly své ruské aktivity jen za symbolickou částku.

Odchodu západních automobilek ale využil čínský automobilový průmysl, pro který se Rusko stalo v uplynulém roce největším exportním trhem.

Rusko po dvaceti letech obnovilo výrobu Moskvičů, ve skutečnosti jde o čínský crossover

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám