Hlavní obsah

Mercedes-Benz a Rivian plánují podnik na výrobu elektrických dodávek v EU

Automobilka Mercedes-Benz a výrobce elektromobilů Rivian plánují společný podnik na výrobu elektrických dodávek. Společnosti ve čtvrtek oznámily podpis předběžné dohody. Dodávky se mají vyrábět v Polsku, Maďarsku nebo Rumunsku.

Foto: Mercedes-Benz

Loga Mercedes-Benz a Rivian

Článek

Ředitel firmy Mercedes-Benz Vans Mathias Geisen novinářům řekl, že ve společném podniku bude mít každá z firem podíl 50 procent. Jednání by měla být dokončena velmi brzy.

Dodal, že Mercedes má zkušenosti s výrobou dodávek a Rivian přináší mnoho nových technologických zkušení v  oblasti elektromobility. Spolupráce je tak výhodná pro obě strany.

Závod bude prvním podnikem firmy Rivian v Evropě. Vyrábět se zde mají velké dodávky.

Prvním sériově vyráběným elektrickým pick-upem je Rivian R1T

AutoMoto

Mercedes již spolupracuje při výrobě malých elektrických dodávek s Renaultem a Nissanem. Tyto vozy patří do jiného segmentu, než kam mají spadat ty vyráběné s Rivianem.

Spolupráce s Mercedesem přichází pro Rivian v důležité době. Firma se potýká s problémy s náběhem výroby v továrně v USA, narušení dodavatelského řetězce a rostoucí ceny materiálu ji donutily snížit počet zaměstnanců a odložit výrobní programy.

Sdílení nákladů na montáž v Evropě s Mercedesem by firmě mělo pomoci ušetřit hotovost a získat peníze na druhý montážní závod v USA, který je plánován na rok 2025. Ve druhém čtvrtletí Rivian vykázal ztrátu 1,2 miliardy USD (29,4 miliardy Kč), napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám