Hlavní obsah

Prvním sériově vyráběným elektrickým pick-upem je Rivian R1T

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závod o to, kdo jako první začne dodávat zákazníkům elektrický pick-up, vyhrála automobilka Rivian. První kousek pro zákazníka sjel z výrobní linky před několika dny.

Foto: Rivian

Rivian R1T

Článek

První v reálném světě použitelné sériově vyráběné elektrické auto má svět už dlouho, ovšem na první takový pick-up truck čekal - tedy, hlavně Amerika - relativně dlouho. Až do nynějška - Rivian ohlásil, že vyrobil první kus pro platícího zákazníka.

Je tak první, kdo s tím začal - Ford sice přijímá objednávky na F-150 Lightning, ale výroba se rozběhne až v příštím roce. Zbylé dva koncerny z americké „velké trojky” - General Motors a Chrysler, resp. Stellantis - nic takového zatím nenabízejí a výroba Tesly Cybertruck je hudbou ještě vzdálenější budoucnosti.

Automobilka to potvrdila na twitteru na účtu zakladatele a hlavy firmy RJ Scaringe. „Po měsících stavění předprodukčních aut sjelo dnes ráno první vozidlo pro zákazníka z výrobní linky v Normalu,” píše s odkazem na místo výroby, kterým je město Normal v Illinois.

Foto: Rivian

Rivian R1T

Jak ukazují fotky, je to vůz s čtyřdveřovou kabinou v barvě Rivian Blue. Model R1T, jak se pick-up jmenuje, má čtyři elektromotory, pohon všech kol a na jedno nabití má ujet 505 kilometrů. Kapacita baterie není známá, ale při rychlonabíjení má být schopná se nabít za 20 minut na 225 km jízdy.

Rivian se samozřejmě specializuje na Ameriku, pro auta tohoto střihu je v Evropě poněkud omezený trh. Přesto automobilka v minulosti oznámila, že se chystá i na starý kontinent, a to s pick-upem R1T i SUV R1S v roce 2022.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám