Hlavní obsah

Mercedes-AMG zvažuje tisícikoňové super-SUV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připravované super-SUV od Mercedesu-AMG by mohlo nabídnout více než tisíc koní. Má stát na platformě, kterou využije i příští generace čtyřdveřového AMG GT.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-AMG (ilustrační foto)

Článek

Extrémně silných elektromobilů není nikdy dost a také je třeba konkurence pro BMW XM, říkají si možná u Mercedesu-AMG. Podle britského webu Autocar totiž v Affalterbachu pracují na super-SUV, jehož elektromobily by nabídly více než tisíc koní.

Vůz nemá být založen na existujících mercedesech, nýbrž má být zcela samostatným modelem vyvinutým čistě u AMG. Má být odlišný designově i interiérem, podobně jako u modelů GT, ovšem v hierarchii značky by měl fungovat jako nástupce dnešního AMG GLE 63.

Velikostí nebude daleko zmíněného BMW XM. Má mít okolo 5,1 metru na délku a nejméně třímetrový rozvor pro co nejlepší prostornost v interiéru. Pohonné ústrojí má pracovat s napětím 800 V, o jízdu se mají starat elektromotory s axiálním tokem a na palubě má být speciálně vyvinutá verze infotainmentu mercedesů, nazvaná AMG.OS.

Odhad výkonu nepochází od AMG, nýbrž od Britů. Elektromotory s axiálním tokem pro Mercedes-AMG totiž vyvinula firma Yasa a ta uvádí, že každý z nich dokáže nabídnout až 358 kW a 800 N.m. Od počtu elektromotorů ve voze – od jednoho pro pohon jedné nápravy až po čtyři pro pohon všech kol – by se mohl odvíjet celkový výkon.

Nový vůz má být druhým modelem postaveným na platformě AMG.EA a následovat příští generaci čtyřdveřového GT. To se má stát konkurentem Porsche Taycan, tedy přejít na elektrický pohon, a představit se v roce 2025. Kdy se dočkáme premiéry onoho SUV, zatím není známo, nejdříve se však má odhalit koncept, takže na hotový vůz si ještě pár let počkáme.

Modernizovaný Mercedes-Benz EQS vrací hvězdu na kapotu a má delší dojezd

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám