Hlavní obsah

Menší Mercedes třídy G je na cestě

Menší varianta slavného „géčka“ je potvrzena. Mohla by přijít v roce 2026 na platformě, která sice vznikla pro elektromobily, ale zvládne i konvenční pohon.

Foto: Petr Horník, Právo

Mercedes-Benz EQS SUV 450 4Matic (ilustrační foto)

Článek

Už delší dobu se spekulovalo o tom, že Mercedes-Benz postaví menšího sourozence třídy G, kompaktnější a hlavně elektrický offroad s krabicoidním vzhledem. Nyní je to potvrzeno, a to přímo slovy šéfa značky Oly Källeniuse, který použil slova „malé G“.

Podle prognostika v oblasti automobilového průmyslu Sama Fioraniho je ovšem příchod takového auta na trh otázkou několika let, nikoliv měsíců. Odhad zní na konec roku 2026 a výroba by mohla probíhat v maďarském Kecskemétu, kde Mercedes-Benz nyní vyrábí svá kompaktní auta.

Vůz by mohl stát na platformě MMA - Mercedes Modular Architecture. Ta je určena primárně pro elektromobily, ale zvládne i spalovací pohon. To znamená, že by „malé G“ mohlo dostat i konvenční pohon.

Novinka sice má mít rezervu zvenčí na zádi auta, nejspíš však nebude tak schopná mimo asfalt jako „plnotučná“ třída G, stojící na klasickém žebřinovém rámu. Pohon všech kol je však vysoce pravděpodobný, stejně jako aspoň nějaké terénní schopnosti, aby vůz dostál odkazu Geländewagenu (terénního vozidla, SUV).

Mercedes ukázal vizi nového CLA, soustředí se na aerodynamiku

AutoMoto

Výběr článků

Načítám