Hlavní obsah

McLaren velebí Ayrtona Sennu

Novinky, fra

Ayrton Senna a McLaren k sobě patří a téměř nikdo si nedokáže představit tohle jméno v jiné barvě než v červeno-bílé. Tak tady je. Speciální kus pro jednoho zákazníka.

Foto: McLaren 2x

McLaren P1 GTR v barvách vzpomínajících na Ayrtona Sennu

Článek

Před třiceti lety dostal Ayrton Senna svůj první titul mistra světa. To je už pořádná doba. Jeden zákazník, který si objednal McLaren P1 GTR se rozhodl, že tohle nelze přejít bez povšimnutí a nechal si postavit od divize McLaren Special Operations speciální vůz, který zcela očividně vzpomíná na legendárního jezdce a jeho vůz s číslem 12. Vůz, který jezdil v barvách značky Marlboro.

Foto: McLaren

McLaren P1 GTR v barvách vzpomínajících na Ayrtona Sennu

Ale není to jen o barvách. Auto dostalo třeba upravenou aerodynamiku tak, aby zvyšovala přítlak na kola. Zcela nové je zadní křídlo. Všechny úpravy zvedly přítlačnou sílu ze 600 na 800 kg. Podle informací je upraven i motor, který dává vyšší výkon. Bohužel však bližší specifikace téhle úpravy nebyly zveřejněny. Jen pro připomenutí – výkon standardní jednotky je 735 kW (986 k), což je proti standardní silniční verzi o 62 kW víc. Auto zrychlí na stovku za 2,4 sekundy a maximální rychlost je 362 km/h. Ovšem tyto parametry nesmí řidič zkoušet na žádné silnici. Vůz je totiž homologován jen pro závody, a nikoliv pro běžný provoz. Ještě je třeba zmínit, že základní cena jednoho auta je v přepočtu 70 milionů korun.

Malá perlička na závěr. Když se otevřou dveře u řidiče, je zde v uhlíkovém kompozitu vyveden citát Ayrtona Senny: „Nejsem stvořen pro to, abych byl druhý nebo třetí. Jsem stvořen pro vítězství.“

Foto: McLaren

Auto je i s citátem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám