Hlavní obsah

Máte hlučný výfuk? Automatické měřiče to mají odhalit a pokutovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cílem technologie, která není nepodobná automatickému měření rychlosti, má být potírání příliš hlučných aut. Britské ministerstvo dopravy, které s touto technologií přichází, brzy spustí zkušební provoz několika takových zařízení.

Foto: Milan Lažanský, Právo

Britská policie si chce posvítit na příliš hlučné výfuky. (Ilustrační foto)

Článek

Nejen monacká policie brojí proti hlučným výfukům, ani ve Velké Británii není úřadům po chuti, když je něčí vůz hlasitější, než je obvyklé. Na rozdíl od policistů v ulicích však chce hříšníky trestat automaticky, pomocí „hlukových radarů”, píše web Jalopnik.

Systém zaznamená automobil vizuálně kvůli přečtení registrační značky, podobně jako dnes hojně rozšířené automatické měřiče rychlosti. Jenže přidává ještě mikrofon, který změří hlasitost hluku, vydávaného oním vozidlem.

Cílem této nové technologie je podle webu britské vlády Gov.uk „odhalovat ilegální, příliš hlučná vozidla”. Provoz, který má být v dohledné době spuštěn, je zatím jen zkušební, nikoliv ostrý. Má to tak zůstat několik měsíců.

Podle BBC zatím není jasné, jaká úroveň hluku bude označena za přípustnou. Také jsme se dosud nedozvěděli, jak automatizovaný systém zajišťuje, že bude změřeno jen jedno konkrétní vozidlo a že se do měření nebudou promítat např. náhodně spuštěné klaksony, anebo nadměrný hluk jiného vozidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám