Hlavní obsah

Tohle není sraz supersportů, nýbrž policejní odtahové parkoviště

Stane se, že policie odtáhne nějaký supersport kvůli přestupku v dopravě. Odtahové parkoviště v Monaku ale až na naprosté výjimky nehostí nic jiného než právě supersporty nebo alespoň ostré verze běžných aut. Důvody jsou poněkud kuriózní.

Foto: Profimedia.cz

Toto není ilustrační snímek, nýbrž skutečná fotka odtahového parkoviště v Monaku, pořízená dva dny poté, co tam natáčel Tim Burton.

Článek

Mrňavý stát Monako znají snad všichni - ať už podle koncentrace bohatých lidí, s tím související koncentrace supersportů, či podle slavného závodu formule 1, který se jede zčásti v tunelu. Nyní se do řečí dostává i monacká policie, která si, jak to vypadá, na supersporty zasedla.

Všiml si toho britský youtuber Tim Burton, vystupující jako Shmee150, u příležitosti výstavy aut Top Marques, konané mezi 30. květnem a 2. červnem letošního roku. Tahle výstava se zaměřuje na rychlá, ostrá, upravená auta - prostě auta obecně hlasitá.

Když se Tim po parkovišti prochází, nehledá supersporty a ostrá auta - těch je tu úplně plno. Výjimkou jsou běžná auta - všimněte si jednoho Volva XC60 a jednoho Chrysleru 300M, to je tak všechno; stříbrný golf, zaparkovaný jinak než ostatní auta, je neoznačené policejní auto a funguje tady jako závora, blokuje výjezd.

Monačtí policisté nemají rádi hluk

Proč tu je tolik supersportů? Podle Tima je to kvůli jejich příliš hlasitým výfukům - když nějaký řidič dělá se svým autem v Monaku příliš velký kravál nebo třeba jede oním tunelem okruhu formule 1 příliš rychle, jeho auto na 4-5 dní skončí tady. Samozřejmě se k přestupku váže i pokuta - od 300 eur, tj. cca 7700 korun.

Kuriózní je, že podle Tima se řidič supersportu ani nemusí na silnici chovat nevhodně, aby mu bylo zabaveno auto. Prý stačí, aby měl hlasitější výfuk a ráno nastartoval, a pokud si toho všimne policista a má hluk za přílišný, je na problém zaděláno.

I sám youtuber má s touhle aktivitou monacké policie vlastní zkušenost - stejné akce se zúčastnil v roce 2016, v tunelu dvakrát prošlápl plyn a dostal za to pokutu. V tomto starším videu to přibližuje zhruba od času 4:12. Jeho pokuta tehdy byla právě 300 eur, ale k zadržení jeho auta nedošlo.

Všimněte si také, že z několika desítek aut na parkovišti v prvním videu vidíme jen dvě monacká, zbytek má cizí registrační značky. Ve videu se objeví i jedno audi se slovenskou značkou. „Je neobvyklé tu vidět místní značku,” říká Tim ve videu.

Za povšimnutí stojí také, že na první pohled si policie nedělá příliš velkou hlavu s bezpečností - po parkovišti chodí ohromné množství lidí. Doufejme, že je tahle plocha dobře střežena aspoň v noci.

Reklama

Výběr článků

Načítám