Hlavní obsah

Maserati může následovat Porsche v osamostatnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V budoucnosti značky Maserati může být osamostatnění pomocí primárního úpisu akcií, s nímž mělo nedávno velký úspěch Porsche. Bude to záviset na hospodářských výsledcích.

Foto: Maserati

Maserati Grecale Folgore (ilustrační foto)

Článek

Nedávná veřejná nabídka akcií automobilky Porsche se koncernu Volkswagen vyplatila, když přinesla skoro 20 miliard eur (486 miliard korun). Osamostatnění Ferrari před několika lety dopadlo také dobře, takže na obzoru může být podobný krok u automobilky Maserati.

Vyplývá to ze slov Richarda Palmera, finančního ředitele koncernu Stellantis, pod nějž Maserati spadá. Podle něho pokud Maserati dokáže v následujících letech být dostatečně ziskové, mohlo by se osamostatnit.

Na nejbližší dobu takový krok v plánu není, ale ostatní předpoklady kromě finančních výsledků k němu má automobilka dobré. Má vlastní prodejní síť a i organizační struktura je od zbytku koncernu značně oddělená.

Maserati GranTurismo nové generace přijíždí v elektrické i spalovací verzi

AutoMoto

Přesto je namístě obezřetnost. Ne každý primární úpis akcií automobilky, která dosud spadala pod jinou, je úspěchem. Pohovořit o tom může Polestar, jehož akcie na hodnotě od úpisu v létě poklesly, nebo Aston Martin, který na burzu zamířil v roce 2018 a hodnota akcií měla stejně tristní vývoj.

Na druhou stranu Maserati nedávno odhalilo kompletně nové GranTurismo a GranCabrio, které brzy dostanou elektrické verze. SUV Grecale také dostane elektrickou variantu a v nejbližších letech se očekává i představení nových modelů Quattroporte a Levante, opět včetně elektroverzí. Také má v zádech gigantický automobilový koncern, s nímž by spolupráce i po osamostatnění jistě neustala, a za sebou bohatou historii.

Reklama

Výběr článků

Načítám