Hlavní obsah

Malý peugeot s koly z traktoru. Mladí Britové staví bláznivá auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obojživelný volkswagen nebo postarší peugeot s koly z traktoru patří ke kreacím, které vytváří devětadvacetiletý Brit Gareth James Jenkins s dvěma bratry ve své garáži.

Trojice Britů předělává stará auta bizarními způsobyVideo: Caters News/Gareth James Jenkins, AP

 
Článek

Jenkins se nechal inspirovat televizními pořady, jako je světoznámý Top Gear či britská soutěžní show Scrapheap Challenge, v níž účastníci stavěli vozidla s konkrétním účelem z toho, co našli na vrakovišti.

„Prožíváme ve skutečnosti momenty, které jsme jako děti viděli v televizi, v Top Gearu nebo Scrapheap Challenge, viděli jsme je stavět ty šílenosti a říkali jsme si ‚wow, jednou bych tohle chtěl dělat‘. Teď, když jsme starší, je to tady,“ cituje Jenkinse agentura AP.

„Ten traktor je druhý stroj na tohle téma. Chtěli jsme prostě zkusit, jestli bychom dokázali udělat pojízdné auto s koly z traktoru. Napoprvé jsme použili fiestu s manuální převodovkou a moc dlouho to nevydrželo. Napodruhé jsme vzali Peugeot 206 s automatem a funguje to mnohem líp,“ pokračuje stavitel.

Vietnamský kutil si vyrobil Rolls-Royce z papíru. Včetně zasouvací sošky na přídi

AutoMoto

Kola jsou na původních nápravách upevněna pomocí dvojice svařených plechových disků, a třebaže má vůz pořád pohon jen přední nápravy, vzorek pneumatik dává naději, že toho zvládne docela dost i mimo asfalt. Poloměr otáčení však, odhadujeme, bude obrovský.

Obojživelné auto je zase nápad z show Chop Shop London Garage. „Tehdy nemohlo do vody, ale s bratry jsme měli tu show moc rádi,“ říká Jenkins. Někdy v roce 2014 se objevilo na prodej na vrakovišti u Blackpoolu, tak ho koupili a v roce 2020 se konečně rozhodli z něj udělat obojživelné vozidlo.

Spočítali potřebné úpravy, zavařili díly a z lodní překližky vyrobili spodek trupu. Dozadu putoval lodní motor, řízení a přístrojový štít. „Dokončili jsme lakování a montáž pět minut předtím, než jsme vyrazili na přehlídku lodí,“ říká Jenkins.

Muž si postavil auto ze dřeva. Jezdí, a dokonce vyhrává

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám