Hlavní obsah

Luxusní automobily Bentley slaví 90 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měla to být nejluxusnější značka na světě. Bentley - vůz, kterým jezdí i britská královna. Proslulá anglická automobilka, zakládající si na exkluzivitě a cestovním pohodlí. Hospodářská krize ji na dlouho nedobrovolně spojila s Rolls-Roycem. Teprve v posledních letech opět zvedá hlavu, nyní ve stáji Volkswagenu. Od jejího založení uplynulo 90 let.

Článek

Vysoké a těžké vozy Bentley ve svých počátcích spoléhaly na tvrdé pérování a robustní předimenzovanou konstrukci, proto se jim přezdívalo "nejrychlejší náklaďáky světa". Pod dlouholetým spojením s Rolls-Roycem automobilka konstrukčně stagnovala, ale dnes zažívá rozkvět v rámci německého koncernu Volkswagen, jehož je součástí od roku 1998. Předloni poprvé překonala hranici 10 000 prodaných vozů. A před pár lety získala prestižní zakázku - vytvořit vůz po britskou královnu Alžbětu II.

Unikátní model s názvem Bentley State Limousine se zcela vymyká všem produkčním autům. Byl navržen s ohledem na připomínky královny, vévody z Edinburghu i hlavního šoféra. Temně nachová limuzína musela mít nadčasové tvary, aby působila moderně i za 25 let.

:. Bentley S2 Mulliner Coupéfoto: Bentley

Bentley založil konstruktér leteckých motorů

Automobilku založil 18. ledna 1919 Walter Owen Bentley, jehož životní osudy připomínají život jiných průkopníků: známý konstruktér leteckých motorů založil slavnou značku, později byl vytlačen společníky a musel začínat znovu. Robustnost vozů spojoval Bentley s trvanlivostí a spolehlivostí. Říkalo se o něm, že ve své značce viděl zdroj moci i síly.

Základem úspěchu značky Bentley se ve dvacátých letech minulého století stala rychlost. Již první automobil, třílitrový Bentley z roku 1919, dokázal jet až 120 km/h. Díky výkonu motoru a maximální dosahované rychlosti dominovaly tyto automobily v náročném čtyřiadvacetihodinovém závodě v Le Mans.

Slavnou sérii závodních vozů Bentley završil šestilitrový typ Speed Six vítězstvím v Le Mans v letech 1929 a 1930. Modely Speed Six používala i západoaustralská kriminální policie.

Walter Bentley byl přesvědčen, že litry nelze nahradit, proto dával přednost zvyšování objemu před přeplňováním, až k osmilitrovým modelům. Bohužel s nimi přišel v době světové hospodářské krize, která zasáhla nejvíce drahá auta, a Bentley se ocitl na pokraji zkázy.

:. Bentley Brooklands - superluxusní kupéfoto: Bentley

Nabídku Napieru přeplatil v roce 1931 Rolls-Royce. Minoritní akcionář Walter Bentley roku 1935 z továrny odešel k další britské prestižní značce Lagonda. Pracovní kariéru ukončil u Armstrong-Siddeley. K osmdesátinám pro něj fanoušci starých bentleyů uspořádali přehlídku tří stovek vozů. Zemřel v roce 1971 v relativní chudobě v hrabství Surrey.

Od roku 1946 celokovová karoserie

Po druhé světové válce, v květnu 1946, vyjely z Crewe v hrabství Cheshire první automobily Bentley Mark VI s celokovovou karoserií. Do roku 2003 se v této továrně vyráběly všechny další vozy Rolls-Royce a Bentley. Ty druhé se ale začaly stále více podobat Rolls-Roycům. Snaha o posun směrem k vlastní identitě přišla až v osmdesátých letech.

Tehdy byl představen nový sportovní model Mulsanne, který vyvolal zvýšenou poptávku. Bentley Mulsanne Turbo se stal tak vyhledávaným modelem, že se v Německu vyhoupl na první místo ve statistikách všech ukradených vozidel.

Návštěvníci ženevského autosalonu v roce 1994 byli zase u vytržení ze vzrušujícího konceptu Java, což bylo čtyřmístné sportovní kupé i kabriolet. Tento model předznamenal nový design vozů Bentley pro 21. století, který má navazovat na tradici luxusních bentleyů.

:. Bentley Arnage T přišel na trh v roce 1998.foto: Bentley

V roce 1998 přišel model Amage, v březnu 1999 projekt Hunaudiéres. Současné úspěchy továrny z Crewe umocňuje model Continental GT, uvedený na trh v roce 2006. Dvoudveřové kupé s pevnou střechou ohromilo neotřelým a luxusním designem.

Vozy Bentley brázdí i české silnice. V cenách od 5,5 miliónu korun za Bentley Continental GT po deset milionů za nejluxusnější kupé světa Bentley Brookland si je předloni v Česku pořídilo 28 milionářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Bentley Azure hlásí návrat

V lednu v Los Angeles se automobilka Bentley pochlubila kabrioletem s pracovním názvem Arnage Drophead Coupé. Čtyřmístná novinka oplývající očekávaným luxusem...

Nejrychlejší Bentley od MTM

Bentley už v samotném základu není žádný beránek. Šestilitrový dvanáctiválec dokáže rozhýbat 2,5 tuny těžký automobil ve stylu sprintera na krátké tratě. Jenže...

Nejrychlejší na ledu je Bentley Continental GT

Ne každý jezdí na sněhu a ledu pomalu. Takový Juha Kankkunen asi má led a sníh v paži. Není pro něj tedy problém překonat rychlostní rekord s vozem Bentley...

Výběr článků

Načítám