Hlavní obsah

Lucid Gravity přijíždí jako konkurence Tesly Model X

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho se mluvilo o druhém modelu značky Lucid, crossoveru Gravity. Nyní je tu - se třemi řadami sedaček, elegantním designem a Teslou Model X ve svém hledáčku.

Lucid GravityVideo: Lucid

 
Článek

Nově představený Lucid Gravity designem skoro až kopíruje sedan Air - má zakulacené linky, světla se na obou koncích auta táhnou přes celou šířku a D-sloupek je velmi silný, zároveň opticky odpojený od masy karoserie dole. Na zádi upoutá také poměrně velký spoiler a velmi široké páté dveře.

Ty otevřou cestu k až 3172 litrům prostoru pro náklad, to když sklopíte obě dvě zadní řady sedadel. Náklad se dá převážet i vpředu, kde kapota zasahuje poměrně hluboko do nárazníku. Tak moc, že tento prostor jde využít i k sezení dvou lidí.

Interiér gravity je sedmimístný s tím, že i ti úplně vzadu mají mít dost místa pro nohy. Pasažéři v druhé, posuvné řadě zase mají k dispozici stolečky výklopné z předních opěradel, vlastní výdechy ventilace v B-sloupcích a dotykový displej k ovládání klimatizace uprostřed.

Tesla chce zabránit kupčení se cybertrucky, majitelé je nesmějí rok prodat

AutoMoto

Vpředu zaujme malý a hranatý volant, nad nímž trůní 34" prohnutý displej. Ten funguje jako přístrojový štít i obrazovka navigace, mimo jiné. Druhý displej nahrazuje středovou konzoli a jeho součástí jsou i fyzická tlačítka k ovládání teploty ve voze a pár dalších funkcí.

Lucid nezveřejnil zatím nic o pohonném ústrojí novinky. Uvedl však, že bude mít novou generaci elektromotorů, které mají popohnat vůz z klidu na 60 mph (97 km/h) za 3,5 sekundy.

Auto má utáhnout 2,7 tuny těžký přívěs, jeho užitečná hmotnost však má být jen 680 kg. Pohotovostní hmotnost známá není.

Dojezd na jedno nabití má být až 708 km a baterie má mít napětí 900 voltů, což slibuje velmi rychlé nabíjení. Podle automobilky se v ideálních podmínkách dá dobít energie na 322 km jízdy za pouhých 15 minut.

Za zmínku stojí také vzduchové odpružení, jehož režim s názvem Zero Gravity má samočinně reagovat na terén, aby byla jízda co nejpohodlnější.

Lucid Gravity se představil jako modelový rok 2025, což znamená, že se v USA nezačne prodávat dřív než v druhé polovině roku 2024. V základu má stát méně než 80 tisíc dolarů (1,8 milionu korun), což je stejně jako Tesla Model X.

Aston Martin bude spolupracovat s Lucidem na elektromobilech

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám