Hlavní obsah

Libanonský mechanik si postavil auto, které jezdí jen na energii ze slunce

Problémy s vysokými cenami paliva a nespolehlivými dodávkami elektřiny v libanonském Sidonu přiměly mechanika jízdních kol ke stavbě vlastního auta na sluneční pohon. Není velké, takže solární panel na střeše sám stačí k pohonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Libanonský mechanik si předělal auto na solární pohonVideo: Reuters

 
Článek

Je možné jezdit na slunce i jinak než speciály v rámci různých ekologických rallye či nizozemským Lightyearem 0, který stojí přes šest milionů korun? Libanonský mechanik Ahmed Al-Safadi si myslí, že ano - a jeho stroj to dokazuje.

Za slunných dní bez nabíjení? První solární auto pro běžné silnice má produkční verzi

AutoMoto

Z městského mikroauta, jež koupil a které původně jezdilo na benzín, postavil elektromobil se solárním panelem na střeše - ten vůz dokáže kompletně pohánět. Alespoň to dle webu Mena24, který zprávu přináší, mechanik tvrdí.

Al-Safadi se živí opravami jízdních kol v libanonském městě Sidon a jako na spoustě míst na světě, i tam je v současnosti problém s vysokými cenami paliva. Místo konvenčního motoru tedy do malého autíčka zastavěl několik motocyklových baterií, kterými vůz pohání. Dá se nabíjet z běžné zásuvky.

Jenže v Sidonu je problém i s dodávkami elektřiny, takže na střechu vozítka přidal také solární panel. Protože malé a lehké auto nepotřebuje příliš energie k pohybu - a zároveň v Libanonu není o sluneční svit nouzi, panel sám zvládá vůz pohánět.

Česko má první veřejnou stanici k čerpání vodíku. Stojí v Ostravě

AutoMoto

„Když jedu někam dál za slunečného dne, spotřebovává energii pouze ze solárního panelu,“ říká. Není to navíc všechno - jeho vůz dokáže zásobovat elektřinou i náčiní v jeho servise. „Vytvořil jsem způsob, jak připojit systém vozu k dílně, takže můžu používat elektrické nářadí,“ dodává.

Včetně pořízení vozu utratil asi 3 tisíce dolarů, tedy zhruba 70 tisíc korun. A plánuje přestavět na solární pohon i větší auto, které by mohlo sloužit jako rodinný vůz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám