Hlavní obsah

Létající taxi vzlétnou do dvou let, plánuje britská vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská administrativa chce do dvou let umožnit provoz takzvaných létajících taxi. Jde o osobní drony, které by měly přepravovat cestující na kratší vzdálenosti. Odvětví zažívá boom, ale čeká na legislativní podporu.

Foto: Handout, Reuters

Vizualizace podoby létajícího taxi Uber

Článek

První létající taxi by mohlo vzlétnout ve Spojeném království do roku 2026 a o dva roky později by se na tamním nebi mohlo stát běžným jevem, pokud realizace vládního prohlášení půjde podle plánu.

Akční plán Future of Flight, vyvinutý ve spolupráci s leteckým průmyslem, říká, že drony a další létající vozidla se také stanou autonomnějšími. Předpovídá, že první létající taxi bez pilota vzlétne v roce 2030. Odborníci však tvrdí, že nejprve je třeba překonat překážky, jako je infrastruktura a přijetí veřejností.

Existuje celá řada různých modelů, ale většina létajících taxíků vypadá jako futuristický vrtulník a obvykle uveze asi pět lidí.

Jsou součástí rodiny vozidel nazývaných eVTOL – což znamená elektrická letadla s vertikálním vzletem a přistáním. Technologie pro ně nyní existuje, ale je pravděpodobné, že letadla v první fázi odstartují jako exkluzivní způsob dopravy – zaberou drahé cesty, které v současnosti vykonávají vrtulníky.

Britský regulátor pro letectví, Úřad pro civilní letectví konzultuje návrhy na takzvané vertiporty pro tyto osobní drony eVTOL na stávajících letištích.

Volkswagen ukázal osobní dron. Létající taxi přepraví čtyři cestující na 200 kilometrů

AutoMoto

MWC 2024: Létající taxíky mají zatočit s kolonami

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám