Hlavní obsah

Lancia odhalila model Ypsilon, nejprve v limitované edici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová Lancia Ypsilon má techniku koncernu Stellantis od pohonu až po infotainment. Přichází zprvu jako elektromobil v limitované edici Cassina, která bude čítat 1906 kusů.

Foto: Lancia

Lancia Ypsilon

Článek

Automobilka Lancia představila novou generaci modelu Ypsilon, který ji posledních několik let držel při životě. Znamená to začátek renesance italské značky, jejíž osud měl být původně zpečetěn po nepříliš úspěšném přechodu do prémiové sféry.

Nový ypsilon zatím není odhalen kompletně a o technice můžeme zatím jen spekulovat, design se však již neskrývá za maskovací fólii. Výrazná příď nabízí světelný podpis nikoliv nepodobný tomu na konceptu Pu+Ra HPE, vzadu zase mají kulaté lampy odkazovat na model Stratos, legendu automobilových soutěží.

Lancia novinku odhalila v zaváděcí edici Cassina, podle italského výrobce designového nábytku. Specialitka bude mít pouze elektrické pohonné ústrojí a bude limitována na 1906 vyrobených kusů. Takto specifické číslo má jednoduchý důvod - odkazuje na rok, v němž byla automobilka Lancia založena.

Interiér je přinejmenším stejně odvážný jako zevnějšek, zejména díky výraznému „stolečku“ jako součásti středové konzole. Funguje jako odkládací prostor a najdeme tu i bezdrátovou nabíječku smartphonů. Za zmínku stojí také modré sametové čalounění sedaček prošívané po vzoru cannelloni, který automobilka používala i v minulosti.

Ovládací prvky jasně odhalují původ techniky vozu - v někdejším koncernu PSA, který je dnes, stejně jako Lancia, součást gigantu Stellantis. Ypsilon dostal nejnovější infotainment, s nímž jsme už měli tu čest v peugeotech či opelech, což znamená možnost nastavitelných „widgetů“ na centrálním displeji i přístrojovém štítu.

Z nakousnuté techniky Lancia odhalila zatím jen dojezd na jedno nabití, který má být 403 km. Můžeme se jen domnívat, že technika bude shodná např. s Peugeotem e-208 či Jeepem Avenger, což by znamenalo 115kW elektromotor pohánějící přední kola a baterii o celkové kapacitě 54 kWh.

Novinka se má kompletně odhalit 14. února a tehdy budou zákazníci mít možnost si vůz také rezervovat.

Nová Lancia Ypsilon už není tajemstvím, vůz byl vyfocen zcela bez maskování

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám