Hlavní obsah

Kia rozšíří nabídku hybridů kvůli nestálé poptávce po elektromobilech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kia plánuje větší, pětinový podíl hybridů na globálních prodejích do roku 2030. Cíl prodávat v té době ročně 1,6 milionu elektromobilů však zůstává v platnosti.

Foto: Kia

Kia Sorento po modernizaci (ilustrační foto)

Článek

Korejská automobilka Kia ohlásila, že v její nabídce do roku 2028 přibude devět nových aut s hybridním pohonem „napříč všemi hlavními modelovými řadami v celém světě“, cituje automobilku britský web Autocar. Důvodem pro takový krok je snaha o „zvládání fluktuace v poptávce po elektromobilech“.

Kia si uvědomuje, že růst poptávky po elektromobilech „zpomaluje kvůli ekonomickému ochlazení, omezování dotací a nedostatečné nabíjecí infrastruktuře“. Přesto cíl prodávat globálně ročně 1,6 milionu elektromobilů do roku 2030 zůstává nezměněn.

Automobilka neupřesnila, ve kterých modelových řadách hybridy přibudou, ani zda půjde o full hybridy či plug-in hybridy. V modelech Niro a Sportage už hybridní i plug-in hybridní pohon je k mání.

V plánu je vyvinutí nové generace hybridních pohonů s lepší efektivitou i výkonem. Systém bude existovat ve dvou verzích - jedna pro kompaktní auta, jiná pro velká auta. Montáž má probíhat na stejných linkách, z nichž sjíždí vozy s ryze spalovacím ústrojím.

Hybridní auta mají do roku 2030 tvořit 20 % globálního odbytu Kie, což je více než 14 %, na které zněl původní plán. V USA a Kanadě to má být 35 %, v EU 12 %, v Číně je chce do té doby zcela přestat prodávat a nabízet tam jen spalovací auta a elektromobily. Ty mají ve stejném časovém horizontu tvořit 38 % globálně prodaných aut.

Kia EV9 v testu: Vlastní cestou

Testy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám