Hlavní obsah

Kia představila EV5, menší z řady nových elektrických SUV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější elektrický crossover značky Kia, nesoucí označení EV5, se odhalil v Číně, kde se bude zprvu také vyrábět. Má však přijít i do Evropy. Jeho cílem je být dostupnou alternativou k vlajkové lodi EV9.

Foto: Kia

Kia EV5

Článek

Po vlajkové lodi elektrických crossoverů značky Kia, nazvané EV9, je na světě také menší, cenově dostupnější verze. Nese označení EV5 a automobilka ji ukázala zatím na hrstce fotografií a bez podrobných technických dat.

Fotografie ukazují ostře řezaný crossover, který má v budoucnu sloužit jako elektrická alternativa modelu Sportage. To hovoří o „jen“ pětimístném interiéru.

Délka 4615 mm je o deset centimetrů větší než dnešní evropská sportage. Automobilka uvádí, že D-sloupek posazený hodně daleko vzadu, což vůz opticky prodlužuje, zdůrazňuje praktičnost.

Interiér vznikal s důrazem na to, že „mileniálové vidí interiér svého elektrického SUV nikoliv jen jako místo k bezpečné a pohodlné přepravě z bodu A do bodu B, nýbrž jako další prostor k životu“, komentuje automobilka. Palubní deska nabízí poměrně běžné optické spojení přístrojového štítu s centrálním displejem, o patro níž vidíme několik pevných ovladačů klimatizace a infotainmentu.

Zajímavější je přesah čalounění z pravé sedačky přes středový tunel. Jednoho by napadlo, že půjde o šesté nouzové místo, ovšem není tu žádný bezpečnostní pás. Zadní sedadla se sklápí do roviny s podlahou zavazadelníku a pod ní vidíme ještě další úložné prostory.

Kia neodhalila zatím žádné technické specifikace, čínská média však hovoří o výkonu 218 koní a točivém momentu 310 Nm. Vůz také má mít 400V pohonné ústrojí, nikoliv systém o dvojnásobném napětí z větší EV9, aby byla základní cena co nejnižší.

Vůz se představil na autosalonu v čínském Čcheng-tu. Právě pro Čínu totiž vznikal a bude se tam i vyrábět, podle britského webu Autocar nicméně je velmi pravděpodobný i příchod na evropské trhy. Více bychom se měli dozvědět v říjnu.

Dvě novinky a pět modernizací. Kia letos chystá modelovou ofenzivu

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám