Hlavní obsah

Kia Niro excelovala v losím testu, zvládla ho v rychlosti 81 km/h

Hybridní Kia Niro se ve španělském losím testu dostala na rychlost 81 km/h, což je vynikající výsledek srovnatelný s Teslou Model Y. Takové Audi RS 3 Sportback zvládlo „jen“ rychlost o 6 km/h nižší.

Článek

Crossover Kia Niro by málokdo označil za sportovní auto, přesto je jeho ovladatelnost v simulované krizové situaci špičková. Ukázal španělský magazín km77, který se mimo jiné věnuje tzv. losím testům. Nové niro ho v hybridním provedení zvládlo v rychlosti 81 km/h, což je výborný výsledek.

Tzv. losí test simuluje situaci, kdy se na silnici před vámi nečekaně objeví překážka - třeba zvíře jako los či v našich podmínkách srna - a vy se jí musíte vyhnout, ale v protisměru jede auto, a tak se musíte okamžitě vrátit do svého pruhu. Hodnotí se rychlost, v níž auto zvládne nesrazit byť jediný z kuželů - čím vyšší, tím lepší.

Srážka se zvěří stojí čím dál více, v listopadu hrozí divočáci

AutoMoto

Vjezdová rychlost 81 km/h je výborný výsledek, patří k nejlepším, které magazín zaznamenal. Podobně výborná je třeba Tesla Model Y nebo Ford Focus, naopak taková Škoda Enyaq se nedostala ani nad 70 km/h. Co víc, niro dopadlo podstatně lépe než Audi RS 3 Sportback - to zvládlo test s vjezdovou rychlostí 75 km/h, což je pořád dobrý výsledek.

Testovaná verze nira byla tzv. full hybridní, která byla u minulé generace v Česku nejprodávanější. Vůz lze pořídit také s plug-in hybridním a ryze elektrickým pohonem. Jak by se chovaly tyto verze, těžko odhadovat - mají nižší těžiště a rovnoměrnější vyvážení, ale jsou celkově těžší.

Za volantem nové Kii Niro: Výborný malý crossover

Testy

Reklama

Související témata:
Losí test

Výběr článků

Načítám