Hlavní obsah

Jsou větší kola jen pro okrasu? Test na okruhu ukázal rozdíl

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neustálé zvětšování kol je napříč automobilovými třídami trendem. Větší rozměry mají své výhody a nevýhody, ovšem co když jde pouze o rychlost na okruhu? Test německého Auto Bildu ukázal, že rozdíl je při zrychlování v přímce a při rychlé jízdě v zatáčkách.

Foto: Audi

Audi RS6 Avant

Článek

Auta se zvětšují, jsou vyšší a kulatější. Vizuálně proto potřebují větší kola. Designéři by podle skic chtěli ještě daleko větší, ale i tak žijeme v době, kdy u hatchbacku nižší střední třídy nejsou devatenáctipalcové disky žádnou výjimkou.

Stejně jako supersportovní kombi vyšší střední třídy Audi RS 6 Avant lze pořídit s 21 či dokonce 22palcovými litými koly. Test na okruhu ukázal, že zatímco ve zrychlení v přímce mají výhodu menší kola, čemuž odpovídají i údaje výrobce, v zatáčkách je tomu jinak.

Rozdíl byl na německém Lausitzringu, rychlostním oválu trojúhelníkovitého tvaru se třemi mírně klopenými zatáčkami a délkou 3,3 kilometru, podstatných 0,52 sekundy ve prospěch větších kol.

Vozy byly obuty na továrních pneumatikách stejné výkonnostní třídy. Výrobce, tedy Hankook a Pirelli, je rozdílný, nicméně fakt, že v každé disciplíně vyhrál jiný rozměr, nahrává důvěryhodnosti testu.

Extrémní kombi je tu v nové generaci, Audi RS 6 Avant nabídne 600 koní

AutoMoto

Ve zrychlení mají menší kola výhodu v nižší hmotnosti a ve vyšších rychlostech i o něco nižším valivém odporu. Zatímco v zatáčkách vozu pomůže nižší boční profil pneumatiky. Průměr celého kola včetně pneumatiky totiž zůstává v obou případech stejný a silniční pneumatika, která musí mít měkčí bočnice než závodní, se v případě větších kol méně ohýbá.

Mimo okruh je tu pak otázka komfortu. Právě kvůli nižším bočnicím a větší neodpružené hmotnosti jsou auta s menšími litými koly či disky pohodlnější, lépe zvládají především krátké a ostré nerovnosti. Jsou také méně náchylná k poškrábaní, například při parkování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám