Hlavní obsah

Jeremy Clarkson zvolil superauto a lidové auto roku. Jeho volba je jako vždy kontroverzní

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Názory legendárního motoristického novináře a televizního moderátora Jeremyho Clarksona jsou vždy jedinečné. Stejné to je i s výběrem jeho oblíbených automobilů. Letos se podle něj stala dvě auta naprosto výjimečnými. Jedno je z řad nedosažitelných superaut, druhé je pak „lidové“ autíčko podle Jezzy.

Foto: Profimedia.cz

Jeremy Clarkson

Článek

Můžete se spolehnout, že když Jeremy Clarkson, bývalý moderátor nejslavnějšího pořadu o autech Top Gear a současný účinkující v show The Grand Tour, vybere nejlepší auta roku, jistě to nebudou žádné obyčejné vozy.

Každoročně totiž volí své oblíbené superauto a takzvané lidové auto. V motoristickém oddělení The Sunday Times mu dokonce přenechali dvě kategorie, aby se s nikým nemusel přít.

Foto: Eagle

Eagle Lightweight GT

Clarkson nejprve vybral ve své kategorii „Nejlepší superauto roku“. Jeho výběr je ovšem hodně překvapivý. Zvolil totiž extrémně vzácný vůz Eagle Lightweight GT, tedy na zakázku vyrobený automobil, který trvá sestrojit neuvěřitelných 8000 hodin a ročně vzniknou jen dva kusy.

Přípravy nových dílů The Grand Tour se opozdí, může za to obvyklý podezřelý

AutoMoto

Auto má působit jako původní Jaguar E-Type, je luxusní a exotické. Verze Lightweight GT přitom váží jen o pár kilo víc než jednu tunu a díky svému šestiválcovému motoru o objemu 4,7 litrů má výkon 380 koní. Ty ho z 0 na 100 km/h rozpohybují za méně než 5 sekund a maximálně jeden až 273 km/h.

Foto: Mini

Mini JCW GP

Lidovým autem podle Jeremyho Clarksona je pak Mini JCW GP. Nenechte se ale zmást, lidově totiž pouze vyhlíží. Jedná se totiž o ostrou verzi malého mini, která má výkon 301 koní a točivý moment 450 Nm, což je dost na to, aby auto zatápělo i větším a silnějším sportovním automobilům.

Pod kapotou má čtyřválcový motor s turbodmychadlem a maximálně jede až 265 km/h. A lidově nezní ani náklad na výrobu. Mini JCW GP je totiž limitovanou edicí, vyrobí se jen 3000 kusů pro celý svět. Je tak jasné, že Jeremy opět pojal svoji vlastní anketu podle svého vlastního uvážení.

Nejlepší auto na světě podle Jeremyho Clarksona? Za roky svůj názor nezměnil

AutoMoto

Deník The Sunday Times ovšem vytvořil i další žebříčky, kde volili i ostatní, nutno říci, že poněkud umírněnější automobiloví novináři. Ti letošním autem roku zvolili Porsche Taycan a současně s ním i osmou generaci Volkswagenu Golf. Sportovním autem roku se podle nich stalo Porsche 911 Turbo S, luxusním autem pak Bentley Flying Spur. Za výrobce roku novináři označili německý Volkswagen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám