Hlavní obsah

Jeep Avenger konečně dostane pohon všech kol, dorazí koncem roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podobně jako řada dalších modelů značky Jeep na evropském trhu také nejmenší model Avenger dostane elektrifikovaný pohon všech kol 4×e. Objednávat půjde od konce roku.

Foto: Stellantis

Jeep Avenger 4×e

Článek

Značka Jeep představila koncept modelu Avenger 4×e, tedy verzi s pohonem všech kol, již na pařížském autosalonu v roce 2022. Produkční model s pohonem všech kol ale automobilka definitivně oznámila teprve nyní.

Vůz bude osazen 48Vmild-hybridní pohonnou jednotkou, jejímž základem bude zážehový čtyřválec o výkonu 100 kW (136 koní). Spalovací motor doplňují dva elektromotory, každý o výkonu 21 kW (26 koní), přičemž jeden je umístěn na zadní nápravě a pohání tak pouze zadní kola.

Jeep Avenger naživo: Evropské auto roku 2023 je malé, ale bytelné

AutoMoto

Přední kola pohání spalovací motor v kombinaci s šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou, do které je integrován elektromotor. Mezi spalovacím motorem a zadní nápravou pak není žádné mechanické propojení.

Specifický systém pohonu všech kol je přitom schopen poslat na zadní kola točivý moment až 1900 Nm a při nižších rychlostech je vůz schopen jet pouze na elektrickou energii. Technologie „power looping“ pak zaručí, že je systém pohonu všech kol neustále dostupný. Tedy bez ohledu na stav nabití akumulátoru.

Systém pohonu všech kol je přitom v segmentu takto malých SUV a crossoverů poměrně vzácným příslušenstvím, v případě značky Jeep by však měl zdůraznit její podstatu. Vůz bude možné objednávat od konce roku 2024.

Jeep Renegade dostal nový digitální přístrojový štít a lepší infotainment

AutoMoto

Jeep představil modernizovaný wrangler pro Evropu

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám