Hlavní obsah

Japonský létající automobil se vznesl s člověkem na palubě

Firma SkyDrive úspěšně otestovala „létající automobil” s jednou osobou na palubě. Stroj připomíná spíš motorku, má čtyři vrtule a zatím je schopný letět jen 5-10 minut. Cílem je nejméně půlhodina.

Foto: Tošikazu Sato, ČTK/AP

Prototyp létajícího automobilu SkyDrive při zkoušce

Článek

Japonská společnost SkyDrive provedla úspěšný test takzvaného létajícího automobilu s jednou osobou na palubě. Dopravní prostředek připomínající motocykl s vrtulemi se vznesl do výšky zhruba jednoho až dvou metrů a zůstal ve vzduchu asi čtyři minuty. Informovala o tom agentura AP.

Šéf projektu Tomohiro Fukuzawa vyjádřil naději, že se z tohoto „létajícího automobilu” do roku 2023 podaří vytvořit produkt použitelný v reálném světě. Upozornil ale, že klíčovým úkolem je zajistit jeho bezpečnost.

„Doufám, že ho bude chtít používat mnoho lidí a že se budou cítit bezpečně,” řekl Fukuzawa. Uvedl také, že z více než stovky projektů „létajícího automobilu” po celém světě jen hrstka uskutečnila let s osobou na palubě.

Stroj společnosti SkyDrive zatím dokáže létat pouze pět až deset minut. Pokud se tuto dobu podaří prodloužit na 30 minut, získá podle Fukuzawy větší potenciál, včetně vývozu do zemí, jako je například Čína.

AeroMobil představil nový koncept elektrického létajícího automobilu

AutoMoto

Z řady firem, které vyvíjejí létající automobil, za zmínku stojí např. slovenský AeroMobil. Jejich stroj je ve vývoji už mnoho let. Slovenská společnost před dvěma lety představila i koncept elektrického létajícího auta.

Foto: Tošikazu Sato, ČTK/AP

Prototyp létajícího automobilu SkyDrive

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám