Hlavní obsah

Japonský elektrický supersport Aspark Owl pokořil dva rychlostní rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aspark Owl je nově držitelem rekordů v průměrné rychlosti na osmině a čtvrtině míle. Rekordy mají hodnotu 309,02, resp. 318,85 km/h.

Elektrický supersport Aspark Owl při pokusech o rekordyVideo: Reuters

 
Článek

Málokdo ho zná, ovšem to neznamená, že by nebyl hoden světové slávy. Kdo? Elektrický supersport jménem Aspark Owl z Japonska, který se představil na frankfurtském autosalonu před těžko uvěřitelnými šesti lety.

Od té doby se vůz stal z konceptu produkčním, byť malosériově vyráběným autem, ovšem ani tak není dvakrát známý. Nyní to však snad bude lepší, jelikož se stal držitelem dvou rychlostních rekordů podle pravidel Guinnessovy knihy rekordů.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Aspark Owl na pařížském autosalonu 2018

Tituly jsou v průměrné rychlosti na osmině a na čtvrtině míle a mají hodnotu 309,02, resp. 318,85 km/h. A náhodou patří k hrstce disciplín, v nichž před nedávnem rekordy nepřekonal chorvatský supersport Rimac Nevera.

„Jsme nadšení, že jsme konečně získali rekordy. Owl je prvním krokem v našich ambicích a v budoucnu se budeme snažit o další rekordy,“ nechal se slyšet generální ředitel automobilky Aspark Masanori Jošida. Automobilka sídlí v Ósace, pokusy ovšem proběhly na letišti v Elvingtonu v britském Yorkshiru pod dohledem Časoměřičské asociace Spojeného království a samozřejmě také inspektorů Guinnessovy knihy rekordů.

Pro úplnost, owl podle automobilky zvládá nejvyšší rychlost 418 km/h a zákazníky přijde v přepočtu nejméně na 68 milionů korun. V první sérii vznikne pouhých 50 kusů.

Chorvatský elektromobil trhnul 23 rychlostních rekordů za jeden den

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám