Hlavní obsah

Jakým autem je inspirován pohádkový Blesk McQueen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blesk McQueen, hrdina filmových Aut, je rozhodně jedním z nejslavnějších animovaných autíček současnosti. Jenže víte, jaké reálné auto mu slouží základem? Ve zkoumání pomohl i James May.

Foto: Profimedia.cz

Víte, z jakého auta vychází Blesk McQueen?

Článek

Když jsem poprvé viděl Auta, červený Blesk McQueen mě nadchl, protože jsem v něm viděl Dodge Viper - jedno ze svých nejoblíbenějších amerických aut. Ovšem, dost pravděpodobně jsem se mýlil, alespoň částečně. Podle Mikea Fernieho a Jamese Maye je složeninou různých aut - a původně měl být úplně něčím jiným.

Je jasné, že nějaký základ musel být v závodním voze seriálu Nascar, protože závodí na oválu. Původně ale měl být McQueen založený na Chevroletu Corvette gen. C6, který byl tehdy nový - studio Pixar, tvůrce filmu, s automobilkou spolupracovalo.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Corvette C6

Jenže to se tak úplně nestalo; McQueen připomíná Corvette jen svými proporcemi. A podle režiséra filmu Johna Lassetera to nemohlo být ani skutečné závodní auto z Nascaru, protože ta jsou „relativně placatá a ne moc zajímavá”.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ford GT40 na Festivalu rychlosti v Goodwoodu 2018

Do designu tedy údajně pronikly prvky Fordu GT40, zejména vzadu, byť zrovna vliv odtud je v modelu ve videu obtížné najít - až na spoiler vypadá záď GT40 úplně jinak. Vpředu, v obloucích předních podběhů, zase lze podle Fernieho lze spatřovat závodní placku Lola T70.

Foto: Profimedia.cz

Lola T70

Další možností je speciál na sprinty z roku 1963, označený MGB Megalomania. Podle fotky, kterou vidíme ve videu, je mu - když člověk dost přimhouří oči - Blesk docela podobný.

Foto: Ferrari

Ferrari P3/4 na archivním snímku

James May, motoristický novinář a publicista proslulý show Top Gear a The Grand Tour, v přídi Bleska vidí již zkraje zmíněnou Corvette C6. Linie střechy mu připomíná Porsche 911 a zmiňuje i Dodge Viper. A také závodní Ferrari P3/4, které je, pravda, Lole T70 dost podobné.

Foto: FCA

Dodge Viper SRT10 z roku 2008

Anketa

Které auto vám Blesk McQueen připomíná nejvíce?
Dodge Viper
70,4 %
Chevrolet Corvette
12,6 %
Ford GT40
3 %
Ferrari P3/4
1,5 %
Lolu T70
3 %
MGB Megalomania
2,7 %
Porsche 911
2,8 %
Nějaké jiné
4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1048 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám