Hlavní obsah

Jak vyzrát na přeplněné nábřežní ulice? V Paříži se ukázalo rychlé říční taxi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SeaBubbles je zatím prototyp, ale mohl by znamenat zajímavou alternativu k suchozemským taxíkům. Pohání ho elektřina a díky ploutvím pod trupem se v určité rychlosti zvedne nad hladinu, takže má menší odpor a vypadá, jako by letěl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vznášející se taxík se předvedl na řece Seině v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

Sedíte v taxíku, který stojí v zácpě na nábřeží, hledíte na prázdnou řeku s myšlenkou, proč ji nejde využít k rychlé dopravě centrem města. To se chystá změnit jachtař Alain Thebault pomocí „létajícího” říčního taxi, které navíc pohání elektřina. Zprávu přinesla agentura Reuters.

Před zahájením mezinárodní konference start-upů VivaTech v Paříži představil koncept SeaBubbles – elektrické říční taxíky, které „letí” nad vodní hladinou. Ovšem, neletí doslova – pohybují se na ploutvích, které trup stroje v určité rychlosti dokážou zvednout nad vodní hladinu, a tak výrazně snížit odpor.

To znamená, že je přeprava rychlejší a zároveň s menší spotřebou energie, než kdyby loď plula normálně po vodě. Thebault pomocí takovéhoto designu plavidla získal v roce 2009 rekord v rychlosti na plachetnici. Koncept to ovšem není nový, v některých městech na světě už takovéto „létající” lodě pasažéry vozí.

„Létající člun” si objednáte pomocí mobilní aplikace

Nové je, pokud je nám známo, použití u malého plavidla, zhruba velikosti osobního auta. A také kombinace s objednáváním jízdy pomocí mobilní aplikace, nikoliv nepodobné suchozemskému Uberu.

Ovšem minimálně v Paříži má takováto přeprava háček – rychlostní limit na řece Seině není dost vysoký na to, aby se plavidlo zvedlo nad hladinu. Jeho nasazení je tedy podmíněné zvýšením dovolené rychlosti, ovšem takový krok pařížský magistrát v minulosti odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám