Hlavní obsah

Jak se staví Lamborghini Revuelto? Automobilka zveřejnila video z výrobní linky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lamborghini pro výrobu plug-in hybridu Revuelto zásadně rozšířilo svou továrnu. A rozhodlo se světu ukázat, jak se vyrábí karbonové díly, elektrické ústrojí i interiér.

Výroba Lamborghini RevueltoVideo: Lamborghini

 
Článek

Nový vrchol sériové výroby po dvanácti letech a zároveň první plug-in hybridní produkční vůz je pro Lamborghini velká událost. Kromě mnoha upoutávek a samotného představení se tedy chlubí také tím, jak vůz v továrně v italské Sant'Agatě Bolognese vyrábí.

Automobilka do své výrobní linky investovala 150 milionů eur (3,55 miliardy korun) a mimo jiné své prostory rozšířila o 172 tisíc metrů čtverečních. Vytvořila také nový systém výroby, který nazvala jednoduše Manifattura Lamborghini Next Level.

Pro zákazníky má jednoduchý benefit. „Lepší vertikalizace výroby nám dovoluje nabídnout klientům širší možnosti personalizace vozu,“ říká projektová ředitelka výroby revuelta Sofia Ghizzioniová.

Lamborghini Revuelto přijíždí jako první plug-in hybrid značky

AutoMoto

Podle šéfa výroby Ranieriho Niccoliho je ale i tak revuelto „mnohem složitější produkt“ než jeho předchůdci. A i když spoustu činností dělají roboti, ruční práce je stále velmi důležitá - tak moc, že Niccoli hovoří o revueltu jako o ručně vyrobeném.

„Máme tu perfektní souhru rukodělné výroby a digitalizace,“ říká Davide Lanza, předák čalounické dílny. Ta je klíčová zejména v programu Ad Personam, který umožňuje zákazníkům ještě širší míru individualizace jejich nového vozu.

„Do procesu jsme začlenili nová zařízení, jako digitální kontrolu kůže, která je dalším evolučním krokem v našem odvětví. Nemusíte totiž kůži čistit poté, co uděláte značky. Také řezací stroj je nový, přesnější,“ pokračuje Lanza a dodává, že navzdory mechanizaci je tady pořád klíčová ruční práce.

Automobilka videem ukazuje i práci na karbonových dílech. „Výroba karbonu u Lamborghini začala před více než deseti lety s aventadorem. Stala se jednou z našich domén, karbonové díly tu navrhujeme i vyrábíme. (…) Díly šasi i monokoku jsou kompletně vyráběny v Sant'Agatě,“ říká Ranieri Niccoli.

„Používáme různé technologie, od manuální pre-impregnace, která vyžaduje ohromnou zručnost, až po lisování pod vysokým tlakem, kde se díly lisují v ocelových formách, aby se staly strukturálními částmi auta,“ nastiňuje šéf výroby kompozitních materiálů Massimiliano Corticelli.

„Tím nejvíce inovativním procesem na revueltu je široké použití krátkých karbonových vláken. Výsledek má stejné parametry jako normální karbon, ale má menší dopad na životní prostředí a nižší výrobní náklady,“ vysvětluje plánovač na úseku monokoků Angelo Lancia.

Další velkou novinkou je vlastní výroba elektropohonu. „Na konci se elektrické ústrojí testuje v novém testovacím stolci, kde se zkouší staticky, dynamicky, i na hluk a vibrace. Také se testuje simulací jízdy po závodním okruhu Nardò,“ dodává Francesca Venturiová, vedoucí výrobní linky elektrického ústrojí.

Výrobní linka není běžícím pásem, jako například ve Škodovce či jiných automobilkách s roční produkcí ve statisících kusů. Má 15 zastavení, rozdělených na mechanickou a karosářskou část.

Díky robotickým vozíkům, které rozpracované vozy posouvají, je možné na linku přidat další modely.

„Dnes máme kapacitu sedm aut denně, v budoucnu můžeme kapacitu této výrobní linky rozšířit a vyrábět tu i další modely,“ dodává Ghizzioniová. Stejně tak bude možné rozšířit výrobní linku, kde dnes vznikají dvanáctiválce pro revuelto, o výrobu dalších motorů.

Převodovka nového lamborghini je výjimečná, a to nejen přítomností elektromotoru

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám