Hlavní obsah

Jadranská dálnice dostala zabrat

Právo, Bohuslav Borovička

"Potřebovali by přes hubu, a ne aby jim člověk platil," shrnul své rozhořčení muž, který se v autě s kladenskou espézetkou tři hodiny posouval v sousedním dálničním pruhu. Sobota na nově otevřené chorvatské dálnici Dalmatina, spojující Záhřeb se Splitem, se stala hotovým očistcem pro desetitisíce českých turistů směřujících k Jadranu.

Článek

Na odpočívadle u benzínky kus za Karlovcem stojí desítky aut a alespoň deset autobusů. Všichni ti, co z nich po několika hodinách jízdy ve stejnou chvíli vystoupí, mají stejnou myšlenku. Jedni se odevzdaně postaví do nekonečné fronty u dveří s panenkou nebo s panáčkem, jiní bloumají kolem a hledají pokud možno skryté místo, kde by si ulevili.

Chorvatští novináři ujeli údajně oněch 380 kilometrů ze Záhřebu do Splitu za tři hodiny. A se mnou tisíce dalších onu trasu zdolávaly téměř sedm hodin.

"Provoz v takovém rozsahu teprve začíná, a navíc je skoro v celé Evropě první prázdninový víkend," pokoušel jsem se omlouvat provozovatele Dalmatiny, když jsme se dvacet kilometrů před tunelem Mala Kapela zasekli a popolézali šnečím tempem více než tři hodiny.

Někdy vřeli jen řidiči, někdy i voda v chladičích. Z ramp s dopravními návěstími v Německu bliká na řidiče slovo Stau. Na Dalmatině na nás blikalo slovo Oprez. Okamžitě mě napadlo podobné české slovo: ano, byl to opruz.

Mé hledání polehčujících okolností pro provozovatele Dalmatiny se nakonec ukázalo jako oprávněné. Když po několika hodinách otevřeli směrem na jih oba pruhy zprovozněného tubusu tunelu Mala Kapela, fronta se rychle rozpustila. Čím dál na jih, tím více vynikne kvalita i krása skvělého inženýrského díla, jímž jadranská dálnice je.

Provoz je plynulý, nepřecpaný a řidič i jeho posádka mají čas kochat se překrásným krajem na rozhraní hor a moře. Novější, často ještě nedostavěná odpočívadla už jsou dimenzována na ten rozsah služeb, který se od nich v sezóně očekává.

Uplynulý víkend byl pro provozovatele Dalmatiny zatěžkávací zkouškou. Tam, kde neobstáli, jsou si evidentně ochotni brát ponaučení.

V sobotu si cestu na Jadran rozhodně nejlépe užili ti, kteří cestovali do Dalmácie tradičně, přes Slunj a Plitvická jezera. To bude platit i nadále pro fajnšmekry a šetřílky (dálniční poplatek za osobní auto ze Záhřebu do Splitu je 157 kun). Dalmatina však jistě zanedlouho fajnšmekry i šetřílky převálcuje svou rychlostí a pohodlím.

Na závěr jednu špatnou zprávu. Ode dneška se v Chorvatsku zdražují pohonné hmoty. Cena naturalu vzroste z dnešních 7,60 kuny (asi 30,60 Kč) na asi 8,30 kuny (33,50 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám