Hlavní obsah

I Caterham představí elektromobil, už za dva roky

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská automobilka Caterham se snaží zajistit svoji budoucnost. Její vedení oznámilo, že firma pracuje na vývoji a tvorbě elektrického sportovního roadsteru. Filozofie značky by však měla zůstat stejná.

Foto: Caterham

Caterham Seven SuperSprint (Ilustrační foto)

Článek

Caterham se podle dostupných informací rozhodl vzít základy modelu Seven a vytvořit z něj rychlý, sportovní elektromobil na závodní okruhy a okresky. Malé automobilce by k tak náročnému kroku měl pomoct nový investor, firma VT Holdings, která slouží jako výhradní dovozce caterhamů do Japonska.

Generálním ředitelem firmy je Kazuho Takahashi, závodní nadšenec, který Catarhamu přispěl svými pětadvacetiletými zkušenostmi v oboru. Spolupráci s ním si chválí i generální ředitel Caterhamu Graham Macdonald, který věří, že společnost, jež nyní vede, může i díky elektromobilitě fungovat i nadále.

Elektrický sporťák na bázi Caterhamu přijíždí ze státu, který byste neuhodli

AutoMoto

Pro Caterham je nyní prioritou, aby elektrický sporťák Seven EV jezdil a choval se tak, jako by to dělal spalovací „Cat“. Základem by tedy stále měla být nízká hmotnost, obratnost a agilita. Vůz by si pak měl zachovat i svůj tradiční vzhled, tedy dlouhou přední masku a kabinu pro dva pasažéry bez střechy. Zrychlení z 0 na 100 by mělo být zachováno. Spalovací model Seven ve verzi 620R to nyní zvládne za 2,79 sekundy.

Podle slov Macdonalda už Caterham dokonce postavil prototyp elektromobilu, který nyní testuje. „Je to velmi podobné jako motokára. Dva pedály, rychlá akcelerace. Je to něco jiného, ale rozhodně to není méně vzrušující,“ uvedl pro server Autocar. Potvrdil také, že se Caterham snaží na trhu najít spojence, od kterého by elektrické pohonné ústrojí a baterie odebíral podobně jako u spalovacích motorů, které si kupuje od Fordu.

Retro tříkolka od Morganu se dočká druhé generace

AutoMoto

Macdonald však jedním dechem uvedl, že si nechtějí kupovat žádný koncept, nicméně například pouze baterie, které by si pak nechali přetvořit k obrazu svému. S kým automobilka Caterham jedná, zatím není jasné. Vůz by mohl být odhalen už v roce 2023, tedy u příležitosti 50 let existence značky. Na trh by se pak mohl dostat do 5 let.

Aby ovšem Macdonald uklidnil i tradiční fanoušky, kteří stále milují spalovací caterhamy, nechal se slyšet, že tento směr je pro automobilku stále tím hlavním. Firma hodlá běžná sportovní auta vyrábět tak dlouho, jak jen to bude možné vzhledem k legislativě. Ve Velké Británii, kde firma sídlí, to půjde do roku 2030.

Pomoct by si společnost mohla s podobným výrobcem aut, kterým je Morgan. Obě malé automobilky společně jednají o spolupráci na poli homologací a náročných testování silničních modelů.

Reklama

Související články

Caterham Seven Sprint: Retro k šedesátinám

Caterham byl, je a bude auto, které bude oslavovat čistou automobilovou askezi. Vše je zaměřeno jen na jediné – na zážitek z jízdy. A protože Caterham Seven má...

Caterham bude i jako moderní uzavřené kupé

Znáte Caterham? Pokud ano, tak víte, že jde o pokračovatele slavného Lotusu Seven – malého puristického roadsteru. Caterham ale plánuje stavbu i uzavřeného...

Výběr článků

Načítám