Hlavní obsah

Hyundai zvažuje sériovou verzi retro sporťáku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spekulace o tom, že se z konceptu Hyundai N Vision 74 stane produkční vůz, automobilka nedávno utnula. Nyní však přichází její šéfdesignér s tím, že to možné přece jen je.

Foto: Hyundai

Koncept Hyundai N Vision 74

Článek

Automobilka Hyundai loni v létě představila koncept sporťáku N Vision 74 jako odkaz na koncept Pony Coupe ze 70. let minulého století. Dlouho bylo ticho, až zkraje května se objevily zvěsti o tom, že má šanci na sériovou výrobu.

Nedlouho poté značka ukázala repliku konceptu Pony Coupe se stejně futuristickými, ostře řezanými tvary. Ty by se mohly hodit i do současného designového jazyka značky.

Foto: Hyundai

Koncept Hyundai N Vision 74

Ovšem vzhledem k aktuálnímu směřování značky - a ostatně celého automobilového průmyslu - je nepravděpodobné, že by Hyundai takové auto, které nemá potenciál na vysoká prodejní čísla, a tedy vysokou ziskovost, skutečně dovedlo do produkční formy.

Hyundai oživil padesátiletý koncept kupé Pony

AutoMoto

Tehdy ovšem už byla vyřčena slova mluvčího automobilky Dereka Joyce, který možnost sériové výroby zcela odmítl. „Víme o spekulacích o možné komerční výrobě N Vision 74. Nemáme však aktuálně žádné plány na to, uvést ho do výroby,“ řekl webu Carscoops.

Vypadalo to tedy, že zůstane u reinkarnace konceptu ze 70. let. Nyní ovšem přichází další zprávy, a to od webu britského magazínu Top Gear, který cituje šéfdesignéra Hyundai Luca Donckerwolka. A ten říká, že výroba vyloučena není.

„Určitě. Myslíme to vážně. Mohlo by se to dostat do sériové výroby. Platformu máme,“ nechal se slyšet Donckerwolke v odpovědi na otázku, zda by vodíkovým ústrojím poháněný sporťák mohl v budoucnu být k mání i běžným smrtelníkům.

Foto: Hyundai

Koncept Hyundai Pony Coupe

Hyundai má řadu zkušeností s vodíkovým pohonem kromě nákladních aut také z modelu Nexo. V konceptu N Vision 74 je vodíkový palivový článek kombinován s trakční baterií, takže vůz je technicky hybridem - může jezdit na elektřinu uloženou v baterii, anebo vyrobenou reakcí vodíku s kyslíkem na vodu.

Samozřejmě, jak to nakonec dopadne, zdali se kupé značky Hyundai s inovativní technikou skutečně dočkáme na silnicích, je ve hvězdách.

Anketa

Myslíte si, že se z N Vision 74 či z reinkarnovaného konceptu Pony Coupe skutečně stane produkční vůz?
Věřím, že ano.
17 %
Bylo by to hezké, ale nevěřím tomu.
75,2 %
Určitě ne.
7,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1709 čtenářů.

Hyundai představil dva koncepty sportovních elektromobilů

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám