Hlavní obsah

Hyundai a Kia již o výrobě aut s Applem nejednají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejské automobilky Hyundai a Kia nyní s americkou společností Apple o výrobě samořízených aut nejednají. Firmy to v pondělí oznámily akciové burze v Soulu. Ještě před měsícem přitom potvrdily, že jednání jsou v počáteční fázi. Akcie Hyundai v reakci oslabily o více než šest procent, akcie Kia Motors dokonce o 15 procent.

Foto: Hyundai

Ilustrační foto.

Článek

Hyundai a Kia uvedly, že nabídky na spolupráci při vývoji autonomních vozidel dostávají od řady firem, ale že zatím není nic rozhodnuto. Agentura Bloomberg koncem minulého týdne s odkazem na informované zdroje uvedla, že Apple před několika týdny rozhovory přerušil.

Hyundai rozhovory s Applem potvrdil začátkem ledna. Pak ale odmítal mluvit konkrétně o Applu, kterému se většinou nelíbí, když jeho partneři a dodavatelé spolupráci s ním zveřejňují.

Kia má nové logo

AutoMoto

Některá média, včetně serveru CNBC, minulý týden uvedla, že dohoda jihokorejských automobilek s americkou firmou je v závěrečné fázi. Jedna jihokorejská zpráva podle agentury Reuters uváděla, že smlouva bude podepsána 17. února.

Akcie automobilky Kia od potvrzení jednání posílily o 61 procent. Informace, že se chystá vstoupit do automobilového průmyslu, Apple nikdy nepotvrdil. Není ani jasné, do jaké míry a zda vůbec by se tato americká firma na konstrukci automobilů sama podílela či zda by přispěla pouze technologií a softwarem.

Hyundai a Apple? Část vedení automobilky se má obávat ztráty dobré pověsti

AutoMoto

Na začátku února pak agentura Reuters zveřejnila, že část vedení automobilky se má obávat ztráty pověsti a naplnění budoucích plánů, pokud by došlo k dohodě s Applem.

Konvenční výrobci automobilů už teď bojují s nárůstem počtu firem, které se zaměřují na výrobu elektromobilů, jako je například Tesla. Pokud by se k nim přidal ještě Apple, výrazně by to změnilo situaci na trhu, uvedla agentura DPA.

Reklama

Související témata:

Související články

Hyundai poodhaluje nový crossover Bayon

Malý crossover Hyundai Bayon se ukazuje na třech tmavých fotografiích. Už podle upoutávky je jasné, že design novinky bude poměrně odvážný.

Výběr článků

Načítám