Hlavní obsah

Hrát hry za jízdy už nebude možné, slibuje Tesla

Více než půlmilion vozů značky Tesla dostane aktualizaci softwaru, která funkci Passenger Play opět podmíní tím, že je auto zaparkováno. Automobilka slíbila takovou úpravu, jen co úřad zahájil vyšetřování.

Foto: Tesla

Na obřím centrálním displeji Tesly Model 3, který musí používat řidič, chce-li znát aktuální rychlost, je za jízdy možné hrát videohry - prozatím.

Článek

Automobilka Tesla upraví funkci Passenger Play, tedy možnost hraní her na centrálním displeji svých vozů tak, aby to nebylo možné dělat za jízdy, a to i když bude sedačka spolujezdce obsazená.

Tesla umožňuje hrát za jízdy videohry i řidičům

AutoMoto

Nebylo k tomu třeba ani rozhodnutí úřadu – firma takovou změnu ohlásila den poté, co NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration, Národní úřad pro bezpečnost silniční dopravy) oznámila začátek formálního vyšetřování.

Vyšetřování bude přesto pokračovat a bude zahrnovat zhruba 580 tisíc vozů Model S, X, Y a 3 z let 2017-2022. Ačkoliv se fakt, že je možné hry hrát i za jízdy, dostal do veřejného povědomí až nedávno, úřad uvádí, že taková možnost je v některých vozech už od prosince 2020.

Stížnost k NHTSA podal Vince Patton z obavy, že řidiči budou hrát hry za jízdy a nebudou se věnovat řízení. „Někdo zemře. Je to naprosto šílené,“ cituje ho úřad. Nevěnování se řízení dlouhodobě patří k nejčastějším příčinám dopravních nehod i v ČR.

Možnost hraní her na displeji byla v teslách už před prosincem 2020, ovšem bylo to možné, jen když vozidlo stálo, tedy když bylo zařazeno P. Aktualizace softwaru uvede funkci Passenger Play zpět do tohoto stavu.

Anketa

Využili byste možnost hraní her na centrálním displeji svého auta?
Ano, často
4,7 %
Občas asi ano, zejména v elektromobilu při nabíjení
20,2 %
Spíše ne, když chvíli stojím, beru do ruky mobil
10,9 %
Vůbec ne
64,2 %
Celkem hlasovalo 129 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám