Hlavní obsah

Tesla umožňuje hrát za jízdy videohry i řidičům

Pokud řidič tesly potvrdí, že je pasažér, může hrát videohry za jízdy. Automobilka to umožnila letní aktualizací palubního softwaru; dosud bylo možné hry hrát jen v zaparkovaném autě.

Foto: Tesla

Tesla Model 3

Článek

Automobily značky Tesla na svém centrálním displeji už dlouho nabízí videohry. Dosud je ale bylo možné hrát jen tehdy, když auto stálo, ne při řízení. To se ale s poslední aktualizací softwaru změnilo a hry jsou de facto přístupné i řidiči při řízení, píše web novin New York Times.

Hry jsou za jízdy pochopitelně určené pasažérovi na pravé sedačce, ovšem jediné, co řidiči brání ve spuštění hry, je klepnutí na tlačítko s nápisem „Jsem pasažér“. Vůz podle dostupných informací nehlídá, jestli v sedačce spolujezdce někdo sedí.

Foto: Tesla

Na obřím centrálním displeji Tesly Model 3, který musí používat řidič, chce-li znát aktuální rychlost, je za jízdy možné hrát videohry.

Že hraní her na displeji auta za jízdy je gigantickým rozptýlením pozornosti, kterou řidič musí věnovat řízení, je nasnadě. Nevěnování se řízení vozidla je v Česku nejčetnější příčinou dopravních nehod s obrovským náskokem už několik let v řadě, každoročně se takto u nás stane okolo 17 tisíc nehod, uvádějí policejní statistiky.

O možnosti hraní her za jízdy už ví NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration, Národní úřad pro bezpečnost silniční dopravy) a zkoumá, zda nepředstavuje přílišné riziko. „Nehody zapříčiněné rozptýlením jsou znepokojivé, a to zejména ve vozidlech vybavených různými systémy typu obrazovek,“ cituje z prohlášení úřadu agentura Reuters.

Tisíce lidí si rezervovaly příslušenství k vozu od Tesly, který není v prodeji

AutoMoto

Nikdo nechce jezdit po silnicích, po nichž jezdí auta s řidiči, kteří místo řízení hrají videohry. Vozy Tesla jsou sice vybaveny systémy, které se jmenují Autopilot a Full Self Driving (plné samočinné řízení), ale ani jedno z toho není autonomní řízení, při kterém by se mohl řidič přestat věnovat vozovce. Jsou to asistenční systémy pro usnadnění jízdy a řidič při jejich použití musí být kdykoliv připraven převzít nad vozem kontrolu.

Co tedy s tím? Jedním z možných řešení je přeprogramovat hry tak, aby šly za jízdy spustit pouze v případě, že v pravé sedačce sedí pasažér. Pro řidiče však může být zásadní rozptýlení i jen to, že na centrálním displeji - který např. v Modelu 3 používá řidič, aby viděl svou rychlost - pasažér něco hraje, něco se tam hýbe. Jako nejbezpečnější cesta se tedy jeví návrat k dřívějšímu stavu, kdy hry na displeji jdou spustit jen tehdy, je-li vozidlo zaparkováno.

Anketa

Jak byste řešili možnost hraní videoher na displeji auta za jízdy?
Povolit zcela, lidé mají vlastní rozum
12,8 %
Povolit, pokud v sedačce sedí spolujezdec
9,7 %
Zakázat, i hraní spolujezdce řidiče rozptyluje
77,5 %
Celkem hlasovalo 383 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám