Hlavní obsah

Honda má další rekord se sekačkou, ve zrychlení zesměšní i supersporty

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honda se rozhodla, že získá co nejvíc zápisů do Guinnessovy knihy rekordů se svým zahradním traktůrkem. A že tam dané kategorie ani nebyly? Nevadí. Oni si je vytváří. Třeba tuhle na největší zrychlení.

Rekordní jízda Hondy Mean Mower V2Video: Honda

 
Článek

Tradiční rekordmanský stroj Honda Mean Mower (lze přeložit jako „zlá sekačka”) je už dávno nejrychlejším žacím strojem planety. V roce 2014 jel rychlostí 187,6 km/h. V roce 2018 nahradili motor z VTR Firestorm silnějším agregátem z motorky Honda CBR1000RR. Ten nabízí 142 kW, tedy 193 koní.

Stejně tak i spousta dalších dílů pochází z tohoto motocyklu, jako jsou přístrojový panel, převodovka, spojka apod. S takhle upraveným strojem chce Honda zajet rychlost 241 km/h.

Foto: Honda

Honda Mean Mower V2

Stroj o suché hmotnosti jen lehce překračující 69 kg ale nyní dokázal získat další zápis. Tentokrát v kategorii nejlepšího zrychlení sekačky na trávu. V knize rekordů se tak v téhle kategorii stroj zapíše zrychlením 6,285 sekund na 100, ovšem ne z 0 na 100 km/h, ale v mílích za hodinu, takže 0-160 km/h. Což je rychleji než třeba takové slavné Ferrari Enzo, které to zvládne za 6,7 sekund. Jakkoli se tento údaj běžně nezveřejňuje.

Podle pravidel jel stroj při pokusu o rekord tutéž trať dvakrát. Jednou za 6,43 a podruhé za 6,12 sekundy. Průměr byl zapsán do knihy rekordů.

Komu se zdá, že takový stroj už není ani sekačka, tak by měl vědět, že žací ústrojí je funkční. Jen je poháněno elektřinou a sekací ostří je z uhlíkového kompozitu. Takže nic na hrbolaté a kamenité zahrádky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám