Hlavní obsah

Honda dala svůj vodíkový koncept pro denní užívání

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Honda už asi bude velmi blízko cíle ve vývoji palivových článků. Její studie Honda FCX, která vodíkovými články poháněná, byla dána do osobního užívání soukromé osobě. A to by asi manažeři neudělali, kdyby si nebyli jistí, že auto skutečně funguje.

Článek

Honda FCX už prošla před dvěma roky oficiálními jízdními testy pro novináře, když se vůbec nebála jejich přísného pohledu a dokázala, že palivové články budou moci být slušnou náhradou za současné ropné produkty.

Nyní se Honda odhodlala k dalšímu kroku. Jeden ze zkušebních vozů dala do užívání americké mladé herečce Q'oriance Kilcherové. Tato mladá sedmnáctiletá žena, hvězda filmu The New World (Nový svět) je podle manažerů značky právě tím potencionálním budoucím zákazníkem tohoto druhu vozů. Proto se její názor dá zhodnotit jako typický pro většinu cílové skupiny.

Něco málo o Hondě FCX

Tento koncept je prvním zkušebním vozem, který Honda začala provozovat na silnicích. FCX ale vznikla v několika verzích, které se neustále vylepšovaly. Automobil v hranaté karoserii o rozměrech 4165 x 1760 x 1645 mm a pohotovostní hmotnosti 1670 kg má pod kapotou palivové články, ve kterých je na speciálních membránách měněn vodík v elektrickou energii.

Ten využívá synchronní elektromotor o výkonu 80 kW a točivém momentu 272 N.m a pohání přední kola. Zásadní výhodou vozu jsou nulové emise, protože z výfuku díky reakci vodíku a kyslíku jde pouze neškodná voda. Automobil může také díky výkonným bateriím pracovat jako klasický elektromobil, když je možné "tankovat" z elektrické sítě.

Reklama

Související témata:

Související články

Test Hondy Legend: elektronická balada

Ačkoliv jménem legenda, nikdy se jí nestala. Mluvíme o Hondě Legend, která sice byla vždycky kvalitní vůz, ale nikdy nedosáhla v Evropě takových prodejů,...

Test Hondy Civic Hybrid: na ekologickou notu

Hybridní vozy se objevují čím dál více. Značky se snaží tímto systémem radikálně snížit emise a spotřebu. Přístupů k problematice mají však výrobci různý....

Výběr článků

Načítám