Hlavní obsah

Honda a DS bodují, Dacia opět ztrácí, ukazují nové nárazové testy

Zatímco Honda HR-V a DS 4 získaly čtyřhvězdičková hodnocení a DS 4 může mít hvězdiček i pět, je-li správně vybaveno, Dacia Jogger získala v nejnovějších testech Euro NCAP hvězdičku jen jednu. Může za to elektronika, proti překážce vůz skutečně testován nebyl.

Foto: Euro NCAP

Honda HR-V v nárazových testech Euro NCAP

Článek

Nová sada výsledků nárazových testů Euro NCAP ukazuje, že ne vždy musí zbrusu nové auto získat plný počet hvězdiček. Dva modely nově poslané proti „zdi“ - v uvozovkách proto, že nejen se zdí v testech auta bourají - získaly hvězdičky čtyři, jeden vůz si odnesl hvězdičku jedinou.

Výsledky nejnovější sady testů Euro NCAP
ModelHvězdičkyOchrana dospělýchOchrana dětí vzaduBezpečnostní elektronika
Dacia Jogger*70 %69 %39 %
DS 4****85 %86 %65 %
DS 4 s Rozšířeným bezpečnostním paketem*****85 %86 %82 %
Honda HR-V****82 %75 %78 %

Začněme DS 4. Jeho výsledek standardního modelu v testu Euro NCAP zní čtyři hvězdičky, ovšem o hvězdičku navíc získal vůz, je-li vybaven Rozšířeným bezpečnostním paketem. Ten kromě standardního automatického nouzového brzdění, aktivního hlídače jízdního pruhu a systému sledování řidiče obsahuje také rozšířené rozpoznávání dopravních značek a adaptivní tempomat.

Z pasivní bezpečnosti organizace vyzdvihuje aktivní kapotu pro ochranu nepozorných chodců nebo středový airbag mezi předními sedačkami.

Hybridní novinka Honda HR-V také získala čtyři hvězdičky. U ní je elektronická výbava dobrá, problematická je nižší ochrana dětí na zadních sedadlech. Kvůli ní nedosáhla na maximální hodnocení.

A konečně, Dacia Jogger. Velké a levné MPV má nesporné kvality, mimo jiné se dostalo mezi finalisty letošního českého Auta roku, ovšem Euro NCAP vidí i problémy. Jako například, že pro příplatkovou třetí řadu sedadel není k dispozici hlídání zapnutí bezpečnostních pásů.

Za volantem Dacie Jogger: Všestranný rodinný obr

Testy

Právě tohle znamená, že jogger ztratil hvězdičku oproti Dacii Sandero, na níž organizace založila své hodnocení. Fyzické nárazové testy joggeru neprovedla navzdory tomu, že jogger sice je technicky založen na sanderu, ale od B-sloupku dozadu je to jiné auto, větší a těžší.

Podrobné výsledky nicméně poznamenávají, že systém aktivního nouzového brzdění funguje dobře, takže to s elektronikou joggeru ani sandera není tak mizerné, jak by se z jednohvězdičkového hodnocení mohlo zdát.

Anketa

Je pro vás hodnocení auta v nárazových testech důležité?
Ano, velmi
26 %
Přihlédnu k němu
48,6 %
Spíše ne
19,7 %
Ani trochu
5,7 %
Celkem hlasovalo 208 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

5 nejbezpečnějších aut roku 2021

Organizace Euro NCAP, která dlouhodobě zaštiťuje testování bezpečnosti nových modelů a hodnotí je body a hvězdičkami, zveřejnila seznam nejbezpečnějších...

Výběr článků

Načítám