Hlavní obsah

Holýšov na Plzeňsku o víkendu zaplnily stovky amerických aut, veteránů i současných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nablýskané dlouhé kabriolety, které v 50. i pozdějších letech minulého století brázdily ulice amerických měst, venkova i mezistátní dálnice, desítky let staré vozy značek Cadillac, Chevrolet, Chrysler či Dodge, modely vozu Ford Mustang, motocykly, trucky či pick-upy se v sobotu sjely do Holýšova na Plzeňsku.

Foto: ČTK

Sraz amerických automobilů v Holýšově na Plzeňsku

Článek

Na pátý sraz vozidel vyrobených v USA přijelo na 600 těchto vozů s datem výroby zhruba od poloviny minulého století až po současnost, uvedla Eva Röhrichová z pořadatelského týmu.

„Jsou tu auta z Česka a nejbližšího okolí - z Německa, Rakouska nebo Polska. Jsou tu zastoupeny snad všechny myslitelné americké značky,” řekla.

Akce, která před pěti lety původně začala jako malé setkání pár desítek nadšenců a fandů klasických amerických automobilů, se podle ní rozrostla na jeden z největších srazů těchto vozidel.

Sraz aut, kde neuslyšíte jediný motor. ElektroFest přinesl i setinovou rallye

AutoMoto

Lákadlem pro majitele aut i pro několik tisíc návštěvníků je atmosféra a duch Ameriky a Hollywoodu, soutěže v pojídání hamburgerů s kilem a půl masa, rodeo, dřevorubecké soutěže, ukázky amerického fotbalu, koncerty a hodnocení nejkrásnějších aut.

Také se nabízela šance vyhrát ve slosování jednu z klasik amerického automobilového průmyslu - vůz Ford Fairlane z roku 1968.

„Byl sem převezen v kontejneru přes oceán z Jižní Karolíny, je to krásný vůz v bílé a červené barvě, interiér je v bílé a červené kůži, motor má objem 4,9 litru. Měl dosud jen jednoho majitele,” uvedla Röhrichová. Na sraz podle ní přijel i vítěz loňského vozu, kterým byl Chevrolet Corvette C3 z roku 1979.

Ve Slavkově se sjely stroje s příběhy a duší. Nechyběly vzácnosti

AutoMoto

Americká auta, zejména ta z 50. či 60. let, sice kvůli své až téměř šestimetrové délce a dvacetilitrové spotřebě benzinu na 100 kilometrů na denní používání moc praktická nejsou, pro řadu lidí jsou ale srdeční záležitostí.

„Je pravda, že se současnými cenami benzinu je výlet ve starém cadillacu už trochu luxus, ale ten pocit z jízdy nic nenahradí,” řekl ČTK majitel jednoho z vozů. Ameriky mu učarovaly už v dětství, doma jich má dnes několik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám