Hlavní obsah

Hodiny v některých hondách si po silvestru myslí, že je rok 2002

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni oslavují příchod roku 2022, ovšem starší vozy Honda a Acura svým řidičům říkají, že je leden 2002. Neumí cestovat časem – problém je pravděpodobně v tzv. GPS epoše.

Foto: Honda

Americká Honda Accord z roku 2011 (ilustrační foto)

Článek

Pamatujete si na obavy, které se pojily se začátkem roku 2000 v oblasti IT? Říkalo se tomu „Y2K error“ a někteří odborníci se domnívali, že staré počítače si mohou myslet, že místo roku 2000 je rok 1900 a způsobí to problémy. Nakonec z toho nebyly až takové trable i díky tomu, že programátoři počítače na změnu nejen druhých dvou, ale i prvních dvou číslic v letopočtu předem připravili.

Něco podobného se nyní údajně děje na palubních deskách některých starších vozů značky Honda a Acura v USA a Kanadě, ale sem tam i v Evropě, jak uvádí web Jalopnik s odkazem na Reddit a kluby majitelů vozů těchto značek. Auta píšou, že je rok 2002, nikoliv 2022.

„Jsme si vědomi potenciálního problému vztaženého k zobrazení hodin u některých starších modelů Hondy a Acury s navigací. Zkoumáme problém, abychom našli možná řešení,“ cituje web odpověď americké divize Hondy.

Foto: Honda

Navigační systém americké Hondy Accord z roku 2011 (ilustrační foto)

Jednomu z členů klubu majitelů Hondy CR-V se dostala trochu jiná odpověď ze stejného zdroje: „Postoupili jsme problém s hodinami v navigaci inženýrskému týmu a ten odpověděl, že problém bude přetrvávat od ledna do srpna 2022 a pak se sám opraví. Ujišťujeme vás, že to budeme dále sledovat a dáme vědět, pokud se dříve objeví možnost opravy.“

Proč se tento problém vůbec objevil? Web cituje uživatele Jacalar na americkém diskuzním fóru Drive Accord, který zjistil, že u jeho accordu z roku 2011, kde se z ničeho nic objevilo datum 19. května 2002, je problém v tzv. GPS epoše, která je dlouhá 1024 týdnů. GPS se totiž mimo určování pozice používá také pro přesný čas.

Přesně 1024 týdnů to je proto, že čítač týdnů systému GPS je uložen v deseti bitech, takže rozsah je 0–1023. Když se vnitřní reprezentace změní na nulu a koncový systém na to není připraven, datum se vrátí o 1024 týdnů, tedy zhruba 19,6 roku zpět.

Foto: Honda

Americká Honda Accord z roku 2011 (ilustrační foto)

Toto „přetečení“ se nestalo poprvé, neboť GPS epocha se začala počítat od 6. ledna 1980. První přišlo v roce 1999, druhé v dubnu 2019, kdy měly problém i některé počítače v pražské MHD. Další připadne na rok 2038.

Když ale 1. ledna 2022 k „přetečení“ nedošlo, proč mají hondy problém? To není přesně jasné, ale není to první případ. Podle dostupných informací se něco podobného stalo 16. srpna 2017 a opět 1. ledna 2021 – vždy s přetočením kalendářů o 1024 týdnů zpět.

Oprava by v tuto chvíli měla být jednoduchá – vypnout automatické nastavování data a času v infotainmentu vozu a ručně nastavit správné hodnoty.

Anketa

Setkali jste se s problémem v automatickém nastavení času a data ve svém autě?
Ano, jezdím evropským autem
7,3 %
Ano, jezdím asijským autem
8,7 %
Ano, jezdím americkým autem
5,3 %
Ne
78,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 206 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám