Hlavní obsah

Hasiči připravují vyhlášku na hašení elektromobilů, opatření prodraží parkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hašení vznícených elektromobilů v podzemních garážích může být nebezpečnější než u běžných aut se spalovacími motory. Generální ředitelství hasičského záchranného sboru (GŘ HZS) proto s ministerstvem vnitra a odbornými skupinami připravuje změnu vyhlášky, ve které by se protipožární opatření dala právně ukotvit. Opatření ale významně prodražují výstavbu garáží.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Parkovací místa v komerčních nemovitostech tak mohou být dražší až o 70 000 korun a v bytových domech až o třetinu.

V českých právních předpisech nejsou stanoveny specifické podmínky požární bezpečnosti pro vozidla s elektrickým pohonem, které by zároveň měly být implementací směrnice Evropské unie. Vedení hasičů by tak chtělo právně ukotvit takzvané aktivní a pasivní prvky požární ochrany.

Mezi aktivní patří nutnost specifické elektrické požární signalizace, systém aktivního hašení, jako jsou například zabudované vodní hasicí zařízení a zařízení pro odvod kouře a tepla. Mezi pasivní patří dostatečná požární odolnost stavebních konstrukcí. Dnes jsou pouze doporučeny vytvořenou metodikou.

„V rámci projednávané změny právního předpisu ministerstva vnitra byl proces změny pozastaven a byla zřízena pracovní skupina, kterou řídí GŘ HZS. Členy strategické pracovní skupiny jsou vybraná ministerstva. Následovat bude ještě v průběhu října další jednání pracovní skupiny a na přelomu října a listopadu má dojít k jednání na ministerské úrovni,“ uvedl mluvčí GŘ HZS Jiří Fröhlich.

Růst prodeje elektromobilů si může vyžádat změnu parkovacích garáží

AutoMoto

Opatření doporučené metodikou developeři už dnes do svých projektů zavádějí. Zároveň také umisťují elektrické nabíječky mimo únikové cesty a lze je při ohrožení požárem na dálku vypnout. Parkovací místa vyhrazená pro elektromobily jsou pak umístěna blízko výjezdů, aby je při vzníceni hasiči mohli jednodušším způsobem vyvézt ven a potopit ve vodních nádržích.

„Parkovací stání pro elektromobily dnes začínají být standardem všech moderních kancelářských budov a jejich podíl postupně roste zároveň s tím, jak roste podíl elektromobilů zejména ve firemních flotilách. V Česku nyní tvoří elektroauta méně než dvě procenta vozového parku, my ale musíme při stavbě budov uvažovat v horizontu desítek let,“ uvedl mluvčí Penta Real Estate Martin Lánský. Penta doporučené protipožární opatření zabudovala v nové kanceláři Masaryčka i v rezidenčním projektu Nová Waltrovka.

Lánský dodal, že počet vyhrazených míst tvoří v jejich garážích momentálně jednu třetinu. Problematický je podle něj dále například bezpečnostní požadavek na rozšíření parkovacích míst na 3,5 metru, tedy stejně, jako je tomu u parkovacích míst pro invalidy. Tato a další opatření se tedy následně zobrazí v prodejních cenách parkovacích míst.

„Poptávka po parkovacích místech je obrovská a rozhodně neklesá, naopak. Rozšíření stání logicky povede k jejich nižšímu počtu a vyšší ceně,“ řekl Lánský.

Podobně k opatřením přistupuje také developer Crestyl, který v Praze 5 staví rezidenční projekt Semerínka s téměř 200 byty. „Při řešení našeho projektu jsme se spojili s předními odborníky na požární ochranu staveb a spoluautory norem, abychom nalezli optimální technické řešení pro specifické parametry garáží. Další doporučená požární opatření, která se objevují v návrzích nových legislativních předpisů, již ale náklady na výstavbu výrazně zvyšují,“ uvedl projektový manažer Crestylu Pavel Tošovský.

Mercedes-Benz do sebe nechal nabourat dva své elektromobily. Chtěl demonstrovat bezpečnost

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám