Hlavní obsah

Hasiči Moravskoslezského kraje jezdí elektro-golfem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasičská auta jsou a dlouho budou stále naftová, ale u sboru Moravskoslezského kraje nachází uplatnění i elektromobil. Třísetkilometrový dojezd stačí např. k vykonávání státního požárního dozoru a pro preventivně-výchovnou činnost.

Foto: HZS MSK 3x

Volkswagen e-Golf ve službách hasičů Moravskoslezského kraje

Článek

Elektromobily se dlouho nabíjejí a nedojedou daleko. To samozřejmě stále platí, ovšem i přesto je možné s takovými vozy najíždět slušné porce kilometrů. Hasiči Moravskoslezského kraje jezdí už téměř rok Volkswagenem e-Golf a zvládli s ním už 18 tisíc kilometrů.

Foto: HZS MSK

Volkswagen e-Golf ve službách hasičů Moravskoslezského kraje

Hasičský elektro-golf, dlouhodobě zapůjčený od firmy Porsche ČR, je vyveden ve standardní hasičské oranžové (oficiálně označené červená RAL 3024) a je vybaven modrými majáky.

Není to ale zásahové vozidlo, na to nesplňuje nároky hasičů. Slouží mimo jiné jako vozidlo pro preventivně-výchovnou činnost a výkon státního požárního dozoru. To znamená, že např. posuzují stavební dokumentace, aby budovy splňovaly kritéria na požární bezpečnost. Také sem spadá třeba kontrola akceschopnosti jednotek hasičů nebo kontrola dodržování předpisů o požární ochraně.

Foto: HZS MSK

Volkswagen e-Golf ve službách hasičů Moravskoslezského kraje

K výuce slouží i samotným hasičům zařazeným do výjezdových jednotek. Zkoumají na něm – nedestruktivním způsobem samozřejmě –, jak lze zasahovat v případě dopravní nehody či požáru elektromobilu. Je pro ně důležité např. rozmístění baterií ve vozidle. [celá zpráva]

Volkswagen e-Golf má dle měřicího cyklu NEDC dojet až 300 km na jedno nabití, jeho zrychlení na 100 km/h je 9,6 s a maximální rychlost 150 km/h. Můžete si ho koupit za cenu od 981 900 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám