Hlavní obsah

Harley-Davidson bude prodávat elektromotorku, poprvé ve své historii

Ví se o tom už pár let, ale až nyní se to pomalu stává realitou - legendární výrobce chopperů Harley-Davidson bude prodávat elektromotorku. Jmenuje se LiveWire a je první z mnoha elektro-Harleyů, které mají do čtyř let přijít.

Foto: Harley-Davidson 3x

Harley-Davidson LiveWire

Článek

Harley-Davidson LiveWire, první elektrická motorka tohoto amerického výrobce, se má začít prodávat příští rok. Již nyní však máme fotografie hotového stroje a střípky informací o technice.

Harley si toho zatím hodně nechal pro sebe, např. jízdní parametry či hmotnost stroje. Víme však, že bude mít dva elektrické okruhy - jeden pro pohon a druhý dvanáctivoltový, který bude obsluhovat světla, digitální přístrojový štít a ovládací prvky.

Foto: Harley-Davidson

Harley-Davidson LiveWire

Baterie pro pohon pracuje se zatím neznámým napětím. Je samozřejmě lithium-ionová a je možno ji nabíjet pomocí palubní nabíječky s kabelem uloženým pod sedlem, anebo pomocí standardní rychlonabíječky. Konektor je tam, kde všechny konvenční motorky mají hrdlo nádrže.

Foto: Harley-Davidson

Harley-Davidson LiveWire

Jak dlouho má trvat nabíjení kterým způsobem, jaká je kapacita baterie anebo jaký je dojezd stroje, zatím oznámeno nebylo. Výrobce pouze hovoří o okamžitě dostupném točivém momentu a absenci řazení, což má LiveWire pochopitelně společné s dvoustopými elektromobily.

Firma Harley-Davidson se chce stát „světovým lídrem v elektrifikaci motocyklů”, jak sama uvádí. To znamená, že do roku 2022 chce nabídnout kompletní modelovou řadu elektromotorek. LiveWire je první z nich; za kolik se bude prodávat, se dozvíme zkraje příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám