Hlavní obsah

Greenpeace žaluje Volkswagen, v boji proti změně klimatu prý automobilka nedělá dost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volkswagen byl u německého soudu zažalován německou odnoží organizace Greenpeace a 20letou ekologickou aktivistkou Clarou Mayerovou za to, že nebojuje dostatečně proti změně klimatu.

Foto: Volkswagen

Zahájení sériové výroby Volkswagenu ID.3 v Drážďanech.

Článek

Německé Greenpeace předložilo Volkswagenu řadu požadavků, včetně podmínky ukončení výroby spalovacích motorů do roku 2030 a snížení emisí uhlíku do roku 2030 minimálně o 65 procent oproti úrovni z roku 2018. Německá automobilka požadavky rychle odmítla, načež žadatelé podali žalobu, uvádí agentura Reuters.

Žaloba vychází ze dvou loňských případů. V květnovém rozhodnutí německý ústavní soud rozhodl, že země nedokázala ochránit budoucí generace před důsledky změny klimatu. Ve stejném měsíci přišlo nizozemské rozhodnutí, které společnosti Shell nařídilo snížit emise, což bylo poprvé, kdy byla soukromá společnost za své emise zodpovědná takovým způsobem.

Volkswagen chce u Wolfsburgu postavit továrnu na luxusní elektromobily

AutoMoto

„Volkswagen stojí za ochranou klimatu a dekarbonizací dopravního sektoru, ale sám se s touto výzvou nevypořádá,“ řekl mluvčí automobilky agentuře Reuters. „Úkol navrhnout vhodná opatření náleží parlamentu. Občanské soudní spory prostřednictvím žalob proti vybraným společnostem nejsou způsobem, jak tento úkol splnit,“ dodal.

Volkswagen usiluje o to, aby většina jeho vozů měla do roku 2040 nulové emise na všech hlavních trzích, a do roku 2050 se snaží dosáhnout klimatické neutrality. Německá ekologická organizace Deutsche Umwelthilfe podala podobnou žalobu na BMW a Daimler už v září poté, co automobilky odmítly požadavky na ukončení výroby aut na fosilní paliva do roku 2030.

Reklama

Výběr článků

Načítám