Hlavní obsah

GM se dohodl s výrobcem elektromobilů Nikola, na cestě je vodíkový pick-up

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilka General Motors (GM) se dohodla na strategickém partnerství s výrobcem elektrických nákladních aut Nikola. V něm získá v rámci partnerství 11procentní podíl v hodnotě dvou miliard USD (téměř 45 miliard Kč).

Foto: Nikola Motor

Nikola Badger

Článek

Firmy ve společném sdělení v úterý uvedly, že do konce roku 2022 zahájí výrobu pick-upu s elektrickým a vodíkovým pohonem. Vůz dostal název Badger.

GM získá podíl výměnou za věcné služby a přístup k dílům a komponentům. Stane se také exkluzivním dodavatelem palivových článků pro nákladní vůz Class 7/8 firmy Nikola po celém světě vyjma Evropy.

„Nikola je jednou z nejinovativnějších společností na světě. General Motors je jednou z nejlepších strojírenských a výrobních společností na světě. Lepší partnerství, než je toto, si ani nelze představit,” uvedl zakladatel firmy Nikola Trevor Milton.

Foto: Nikola Motor

Nikola Badger

Foto: Nikola Motor

Koncept tahače Nikola Tre

Akcie firmy Nikola před oficiálním zahájením obchodování na trhu Nasdaq ve Spojených státech v reakci na zprávu přidávaly přes 30 procent. Akcie GM pak měly na burze v New Yorku k dobru přes šest procent.

Vůz Badger je zatím pouze na papíře, k dispozici jsou vizualizace. Firma na něj ale už koncem června začala přijímat předobjednávky. Auto by mělo mít 906 koní a dojezd za použití baterie i vodíkových palivových článků 600 mil (965,6 km).

Nikola chce v Evropě prodávat vodíkový tahač, má mít přes tisíc koní

AutoMoto

Cena má začínat na 60 000 USD (1,3 milionu Kč) za elektrickou verzi a 90 000 USD (dva miliony Kč) za verzi, která bude zahrnovat i vodíkové články. Badger by měl být představen začátkem prosince a s jeho výrobou se má začít v roce 2022, uvedl server Yahoo Finance.

Společnost Nikola byla založena před pěti lety. Od svého založení do konce loňského roku vykázala celkovou ztrátu 188,5 milionu USD. S akciemi firmy se začalo obchodovat na burze letos v červnu, a to díky takzvané reverzní fúzi s firmou VectoIQ Acquisition. Stejně jako výrobce elektrických aut Tesla je i firma Nikola pojmenována po srbsko-americkém vynálezci Nikolovi Teslovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám