Hlavní obsah

GM a Honda ruší plány na společný vývoj cenově dostupných elektromobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce automobilů General Motors (GM) a jeho japonský konkurent Honda Motor ruší plány na společný vývoj cenově dostupných elektromobilů. Oznámila to Honda. Firmy se na spolupráci dohodly loni v dubnu. Šéf Hondy Tošihiro Mibe ukončení spolupráce zdůvodnil změnami v podnikatelském prostředí, napsala agentura Bloomberg.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Honda e (ilustrační foto)

Článek

„Po provedení určitého výzkumu a analýz se obě strany rozhodly (společný) vývoj ukončit,“ uvedl podle agentury Reuters japonský podnik. „Obě firmy budou dál pracovat na tom, aby mohly na trhu s elektromobily nabízet cenově dostupné modely,“ dodal. Upozornil, že ukončení spolupráce s GM nemění jeho záměr prodávat od roku 2040 pouze elektromobily.

Rozhodnutí o ukončené spolupráce podle agentury Reuters podtrhuje změnu strategie automobilky GM. Ta nyní zpomaluje uvádění nových modelů elektromobilů na trh a zaměřuje se na posilování ziskovosti, protože se potýká s negativními důsledky stávek členů odborového svazu United Auto Workers (UAW) za zvýšení mezd.

Firmy GM a Honda plánovaly vyvinout řadu levných elektromobilů založených na nové společné platformě. Automobilky doufaly, že jim spolupráce umožní rychleji snížit náklady na baterie a lépe konkurovat americké společnosti Tesla a čínské firmě BYD, které stojí v čele globálního trhu s elektromobily, píše Bloomberg.

Automobilka GM zahájila návrat do Evropy

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám