Hlavní obsah

Ford ukázal příď nového Rangeru Raptor pro příští Dakar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rally Dakar 2024 teprve čerstvě dospěla do finále, přesto už automobilka Ford poodhalila vývoj nového speciálu pro příští ročník. Jeho základem bude nový Ranger Raptor, který ale projde rozsáhlými úpravami.

Foto: Ford

První ukázka Fordu Ranger Raptor pro Rally Dakar 2025

Článek

Automobilka Ford nasadila do letošního ročníku Rally Dakar speciál s označením Ranger T1+, jehož design odkazuje ještě na minulou generaci modelu. Vůz ještě bojoval s dunami a náročným terénem v Saúdské Arábii, když modrý ovál poodhalil jeho nástupce.

První ukázka byla zveřejněna během akce Ford Performance Season Launch, jejíž záznam je i na YouTubu. Představitelé automobilky v rámci této akce hodnotili úspěchy uplynulého roku, poodhalili plány na rok současný, představili divoký koncept Fordu F-150 Lightning a současně se pochlubili vývojem nového speciálu pro Rally Dakar 2025.

Foto: Ford

Ford Ranger T1+ postavený pro Rally Dakar 2024

Základem speciálu by měl být nový Ford Ranger Raptor, ovšem už z prvního snímku je zřejmé, že vůz dostane výrazně přepracovaný design. Ostatně sériovému modelu neodpovídá ani maska s výrazným nápisem Ford a specifickým světelným podpisem. Nový model bude opět vyvíjen ve spolupráci s M-Sport a opět nastoupí v kategorii T1+.

Závodní jezdec Loren Healy, který se prezentace zúčastnil, přitom naznačil, že nový model bude skutečně extrémním strojem, který si vezme to nejlepší ze stávajících raptorů. „Je to ryzí raptor, který posouvá model F-150 a model Ranger Raptor na vyšší úroveň. Výkon, tlumiče, kola a světlá výška pro zdolávání nejnáročnějšího terénu na Zemi. Je to skutečně ztělesnění ducha raptoru. Divoký, výkonný, schopný a zuřivý,“ uvedl Healy.

Automobilka Ford přitom již v minulém roce uvedla, že s modelem Ranger T1+ chce na Rally Dakar 2024 sbírat především zkušenosti, které jsou v jednom z nejnáročnějších závodů na světě nedocenitelné. V příštím roce ale může být situace docela jiná a značka se zřejmě pokusí zabojovat o stupně vítězů.

Za volantem nového Fordu Ranger Raptor: Supersport do terénu

Testy

Reklama

Výběr článků

Načítám