Hlavní obsah

Ford si nechal patentovat sluneční clonu, která může zachránit život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavé využití sluneční clony v automobilu zjevně zvažuje americká automobilka Ford. Na patentovém úřadě si nechala zaregistrovat clonu obsahující hrot, kterým lze v nouzi rozbít okno.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Server Motor1 upozornil na patent číslo 11 780 302 BS s datem 10. října 2023. Pochází od Fordu a nechybí k němu detailní pětistránkový popis.

Několik obrázků v patentu ukazuje zdánlivě standardní sluneční clonu, kterou byste našli v každém vozidle. Je upevněna na kovové tyči, jež umožňuje otáčet clonu podle potřeby.

Místo trvalého upevnění na tyč však lze sluneční clonu sejmout a odhalit její špičatý konec. Tyč je rovněž odnímatelná z držáku na stropě, čímž získáte malý nástroj, kterým můžete rozbít okno.

Takový prvek si někteří řidiči vozí samostatně. Například při potápění vozu se díky němu můžete vyprostit.

Je to jeden z těch jednoduchých nápadů, které mohou zachránit lidský život, aniž by stály majlant. Existuje samozřejmě mnoho patentů, které se z úřadu nikdy nedostanou dále, takže se nedá říct, jestli tento prvek někdy uvidíme v sériovém vozidle.

Před 50 lety proběhl první crash test v Česku

AutoMoto

Na první pohled nic složitého, ale stejně se bourá. Jak lépe spolupracovat v křižovatkách

Podcasty a pořady

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám