Hlavní obsah

Ford se v Evropě zbaví spalovacích motorů v roce 2030

Novinky, Daniel Havlina

Evropská divize Fordu plánuje konec spalovacích aut na rok 2030. O čtyři roky dříve začne se spalovacími motory nabízet jen plug-in hybridy, v rámci přechodného období.

Foto: Ford

Ford Mustang Mach E

Článek

Ford svým krokem jednoznačně určil, kam se hodlá ve své budoucnosti ubírat a jakému směru v automobilovému průmyslu věří jeho vedení. Konečné datum je stanoveno na rok 2030 s tím, že Ford bude na elektromobily přecházet postupnými kroky. Za tímto účelem automobilka také poměrně rozsáhle předělá svůj hlavní závod v německém Kolíně nad Rýnem.

Jaguar bude vyrábět pouze elektromobily, a to zanedlouho

AutoMoto

„Naši zákazníci po nás chtějí, abychom nabízeli elektromobily,“ uvedl v souvislosti s představením vize automobilky Ford její evropský šéf Stuart Rowley. Ostatně, rozhodnutí o kompletním přechodu na elektrifikaci by se mělo týkat alespoň prozatím pouze evropského Fordu, nikoli toho amerického.

Automobilka do svých plánů hodlá investovat více než jednu miliardu dolarů, z nichž většina poputuje do závodu v Kolíně nad Rýnem. Postupný přechod si Ford naplánoval tak, že do roku 2026 chce nabízet jen elektromobily v kombinaci s plug-in hybridními vozy. Následující čtyři roky do roku 2030 poslouží jako přechodná doba.

Syntetický benzín Porsche se blíží fázi testování. Může zachránit konvenční auta

AutoMoto

Přechod na celkovou elektromobilitu v posledních měsících, a dokonce i dnech, oznámila celá řada dalších výrobců. Již zmiňované Volvo v tomto týdnu následoval Jaguar Land Rover nebo legendární Bentley, jindy známé svými obřími dvanáctiválcovými motory.

Naopak německé Porsche hodlá jít jinou cestou. Podle něj je totiž budoucnost ukrytá ve výrobě syntetických paliv.

Reklama

Související témata:

Související články

Ford musí v USA svolat tři miliony vozů

Automobilka Ford Motor musí ve Spojených státech svolat ke kontrole tři miliony vozů s airbagy firmy Takata na straně řidiče, které mohou být závadné. Oznámil...

Výběr článků

Načítám