Hlavní obsah

Festival v Goodwoodu ukázal skvosty automobilového světa

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynulý víkend se v jižní Anglii konal již dvacátý ročník Festivalu rychlosti. Tradiční návštěvnost kolem 150 000 lidí řadí tento sraz mezi největší mezi historickými či sportovními auty. Během tří dnů jsme nasávali zdejší unikátní atmosféru.

Foto: Goodwood Festival of Speed

Upravený Plymount Barracuda se umí postavit na zadní kola, v Goodwoodu byl poprvé v roce 2001.

Článek

„Modleme se, ať je dobré počasí,“ prohlásil mimo jiné charismatický lord March na svém zámku na slavnostní večeři pro několik desítek hostů v předvečer prvního dne legendárního Festivalu rychlosti v Goodwoodu.

Prosba byla druhý den vyslyšena, protože po celý festival nikde nebyl ani náznak typicky britského počasí, ba naopak. V obrovském areálu vládlo velmi slunné počasí, vymetená obloha dala zapomenout na nepříjemný déšť některých minulých ročníků.

A vskutku bylo na co se dívat, motoristický fanoušek si zde připadal jako malé dítě v obřím hračkářství. Automobily, které jinak člověk zná pouze z muzeí nebo časopisů či televize, tady volně stojí – jaksi mimochodem.

Foto: Goodwood Festival of speed

Také na rallye okruhu se závodí na plný plyn.

Ne nadarmo je Festival rychlosti v Goodwoodu svým rozsahem, atmosférou a množstvím vystavovaných skvostů řazen mezi jednu z nejlepších přehlídek – možná jde o úplně nejlepší světovou akci tohoto typu, kam si vstupenku může koupit běžný smrtelník.

Jeden den je málo

Obrovský areál v jižním Sussexu, asi hodinu jízdy od Londýna, nabídne hned několik atrakcí. Jednak to jsou historické a sportovní automobily, které si zájemci mohou prohlédnout na ploše nedaleko zámku. Nechybějí ani automobily, které se zúčastňují tréninků či ostrých jízd do 1,7 kilometru dlouhého kopce.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Stylizovaná pláž s auty, které přepisovaly rychlostní rekordy

Dále zde máme rallyový okruh, kde se prohánějí i ty největší legendy, a pak – opět jaksi mimochodem – si v jiné části můžete prohlédnout historické i současné monoposty formule 1.

K tomu motocykly, možnost nechat se svézt v některých současných autech, areál pro milovníky letectví a spousta stánků se skvělým jídlem, které dává zapomenout na stereotyp nepříliš chutné britské kuchyně.

Foto: Goodwood Festival of speed

O zpestření se postarají průlety letadel.

A navíc stánky či spíše pavilony povětšinou evropských automobilek, z nichž některé zde letos svůj nový model místo tradičního autosalonu ukázaly ve světové premiéře (za všechny jmenujme třeba domácí Škodu s Octavií RS). Tu a tam už tak příjemný den zpestří akrobatická dvacetiminutovka devíti letadel nebo tradiční průlet bombardéru Vulcan.

Za jeden den se všechno nedá prohlédnout ani omylem, lepší jsou dny dva, a pokud jste opravdu velcí fandové do čtyř kol, vyhraďte si tři nebo dokonce čtyři. Jenom výšlap do rallye sekce Forest Rally Stage, kde jsou vystavena úžasná auta, se kterými se tady závodí na 2,5 km dlouhé trati, zabere minimálně půlhodinu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Goodwood - 20. ročník Festivalu rychlosti

A dalších několik hodin zde můžete pokukovat po desítkách více či méně legendárních aut. Chcete příklady? Peugeot 208 T16, který před pár týdny vyhrál závod na Pikes Peak, dále legendy skupiny B (od Lancie Stratos po Audi Quattro), Subaru Impreza 555 a WRC, Ford Sierra RS Cosworth nebo třeba Octavia RS či Fabie S2000.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Goodwood Festival of speed

Historické i současné sporťáky

Koho omrzí rallye, může sejít dolů a prohlédnout si auta na závodní trati. Bohužel, na vyvýšené tribuny potřebujete speciální vstupenku. Podél trati lemované slámovými balíky je vidět vcelku dobře, o víkendových dnech, kdy je návštěvnost větší, si dobré místo musíte ale zabrat dopředu.

Před vámi pak defilují ať už auta historická, nebo současné sporťáky, od Astona Martina CC 100 po Pagani Huayra. Seznam by opět zabral desítky řádků (auta z výstavy najdete na oficiálních stránkách Goodwood.co.uk), příznivce škodovek by mohla potěšit letošní účast Škody 1101 Sport nebo legendárního kupé 130 RS.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Goodwood - 20. ročník Festivalu rychlosti

Kromě závodů do vrchu si v Goodwoodu můžete staticky prohlédnout spoustu zajímavých aut, letos kupříkladu speciály různého stáří pokořující rychlostní rekordy (za všechny třeba BloodhoundSSC nebo The Blue Flame).

Nedaleko zámku pak byl k vidění veyron, Ferrari F40, Lamborghini Countach nebo McLaren F1, který sem přivezl – ano, tipujete správně – britský herec a milovník rychlých automobilů Rowan Atkinson.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Goodwood - 20. ročník Festivalu rychlosti

Co dodat? Goodwood Festival of Speed představuje unikátní kombinaci pohodové atmosféry, perfektní organizace, včetně řízení provozu na venkovských silničkách, které na desítky tisíc automobilů nejsou stavěné, a samozřejmě desítek nejzajímavějších automobilů a motocyklů.

Jde o fantastickou oslavu rychlosti v té nejryzejší podobě. Nevýhodou je relativně vyšší vstupné (za jeden den kolem tří tisíc korun) a vysoká návštěvnost, zejména v sobotu a v neděli. Jinak není této velkolepé akci co vytknout.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Stylizovaná pláž s auty, které přepisovaly rychlostní rekordy

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Goodwood House

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám