Hlavní obsah

Evropským Vozem roku 2024 byl vyhlášen elektrický Renault Scenic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během ženevského autosalonu proběhlo vyhlášení již jednašedesátého ročníku tradiční ankety evropský Vůz roku (COTY) 2024. Vítězem se stal vůz Renault Scenic.

Autem roku 2024 se na autosalonu v Ženevě stalo plně elektrické SUV Renault ScenicVideo: Reuters

 
Článek

V pondělí 26. února odstartoval další ročník ženevského autosalonu, který se do Ženevy vrátil po přestávkách způsobených pandemií i menším zájmem automobilek. Během prvního dne navíc proběhlo i tradiční vyhlášení vítěze ankety o evropský Vůz roku (COTY), která letos slaví jednašedesáté výročí.

Vítězem ankety, jejíž závěrečný ceremoniál se konal hned ráno, se stal s 329 body Renault Scenic, tedy čistě elektrické SUV s dojezdem až 625 kilometrů (dle WLTP). Pro 22 porotců šlo o vůbec nejlepší vůz z finálové sedmičky. První trojici doplňuje BMW řady 5 (308 b.) a s výrazným odstupem Peugeot 3008 (197 b.).

Výsledek ankety evropský Vůz roku 2024
Model:Bodů:
Renault Scenic329
BMW řady 5308
Peugeot 3008197
Kia EV9190
Volvo EX30168
Byd Seal131
Toyota C-HR127

Vůz roku 2024 vybírala porota tvořená 58 členy z 22 států, včetně českého zástupce, kterým je od roku 2016 Jiří Duchoň, šéfredaktor magazínu Automobil. Pro automobilku Renault se pak jedná již o sedmé vítězství v anketě evropský Vůz roku (COTY).

Vůz roku volí odborná porota, tvořená renomovanými motoristickými novináři, která je zcela nezávislá na automobilkách. Financování a organizaci ankety zajišťují, kromě čtyřčlenného vedení, časopisy Auto, Autocar, Autopista, Autovisie, L’Automobile, Vi Bilagare, Automobil Revue, Autotrends a Firmenauto.

Nový Scénic přijíždí jako ryze elektrický rodinný renault

AutoMoto

Test nového SUV Renault Espace E-Tech hybrid: povedená transformace

Testy

Reklama

Výběr článků

Načítám