Hlavní obsah

Euro NCAP rozbil další půltucet aut, nová fabia získala pět hvězdiček

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské konsorcium přináší výsledky nových nárazových testů, ve kterých odborníci zkoumali šestici modelů, jež právě vstupují na evropské trhy. Mezi testovanými vozidly byla i Škoda Fabia třetí generace.

BEZ KOMENTÁŘE: Crashtest nové FabieVideo: Euro NCAP

 
Článek

Nová fabia, poprvé ve své historii, dosáhla na marketingově cenných pět hvězdiček. Podíl na tom měla tuhá karoserie a šestice standardně dodávaných airbagů. Příplatkový bezpečnostní prvek Front Assistant, který pomocí předního radaru sleduje odstup od vpředu jedoucích vozidel a v malých rychlostech umí i zpomalit, do hodnocení dle komisařů zahrnut nebyl. Přesněji řečeno nebyl zahrnut při hodnocení ochrany dospělých cestujících, avšak v poslední položce (asistenční systémy) za něj škoda body dostala.

Celkově fabia uspěla ve všech disciplínách, průměrná byla jen při hodnocení sražených chodců – nejhorší, červenou barvou jsou vybarveny přední sloupky a čelní sklo, přední hrana kapoty byla hodnocena jako „převážně dobrá”.

Foto: Euro NCAP

Škoda Fabia poprvé ve své třígenerační historii 5 hvězd.

Velice dobrých výsledků ale fabia dosáhla při ochraně dospělých i dětí (hodnotí se děti ve věku 18 měsíců až tří let). Ne vše je samozřejmě stoprocentní: ochrana hrudníku a břicha byla u dospělých při bočním nárazu hodnocena jako dostatečná, velice dobrá je ale ochrana krční páteře při nárazu zezadu na předních sedadlech, horší pak u zadních opěrek.

Foto: Euro NCAP

Suzuki Celerio získal pouhé tři hvězdičky

Výsledky crash testů Euro NCAP (listopad 2014)
automobilcelk. hod.dospělídětichodcibezp. systémy
BMW řady 2 Active Tourer*****84 %85 %60 %70 %
Nissan Pulsar*****84 %81 %75 %68 %
Renault Mégane hatchback****83 %78 %60 %56 %
Škoda Fabia*****81 %81 %69 %69 %
Suzuki Celerio***61 %74 %68 %38 %
Tesla Model S*****82 %77 %66 %71 %

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) je nezávislé konsorcium evropských ministerstev dopravy, automobilových klubů, pojišťoven a organizací na ochranu spotřebitelů, které provádí bezpečnostní testy nových typů automobilů a hodnotí jejich bezpečnost. Podrobné informace o testovaných automobilech, metodice nárazových testů i hodnocení všech testovaných automobilů najdete na oficiálních stránkách Euro NCAP.

Foto: Euro NCAP

BMW řady 2 Active Tourer po absolvování bočního nárazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám