Hlavní obsah

Elektromobily Ferrari mají vydávat skutečný zvuk, nikoliv reprodukovat nahrávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ferrari plánuje u svých budoucích elektromobilů zesilovat skutečné zvuky elektromotoru, nikoliv přehrávat v reproduktorech nahrávky, alespoň podle žádosti o patent.

Foto: Ferrari

Ferrari (ilustrační foto)

Článek

U aut se spalovacími motory je normální nějaký zvuk, který vydává spalovací motor či výfuk. Elektromobily ale nemají ani jedno a dokážou tedy jezdit bezhlučně, což se ovšem ukazuje jako problém. Po stránce bezpečnosti ve městě to řeší povinné vydávání umělého zvuku do určité rychlosti jízdy.

Ovšem po stránce toho, jak s vozem pracuje řidič, zatím jen některé modely v kabině přehrávají nějaký umělý zvuk, který má navodit dojem rychlosti. Ferrari to u svých elektromobilů - zatím žádný nevyrábí, ale do budoucna jsou v plánu - chce dělat jinak.

Podle žádosti o patent, podané k americkému patentovému úřadu, chce zesilovat skutečné zvuky vydávané elektromotorem a dalšími částmi auta. Nikoliv ovšem pomocí reproduktorů, ale pomocí rezonátoru umístěného někde u pohonného ústrojí, čímž má systém vytvořit skutečný slyšitelný zvuk ústrojí, píše web CarBuzz, který si žádosti prvně všiml.

Samozřejmostí je, že automobilka bude moci zvuk naladit tak, aby se lidově řečeno dal poslouchat; ladění výfukových systémů se stejným cílem je u spalovacích motorů běžné. Nemá však být žádným způsobem reprodukovaný, má být přímo závislý na zátěži elektromotoru a jeho otáčkách.

Jak to bude vypadat - a hlavně znít - ve skutečnosti, si samozřejmě musíme počkat až do chvíle, kdy Ferrari odhalí svůj první elektromobil. Ten by se podle posledních zpráv měl ukázat do roku 2025.

Formule po Schumacherovi vydražena za neuvěřitelnou cenu

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám